БАБХ констатира за трети път огнище на Инфлуенца по птиците

...
БАБХ констатира за трети път огнище на Инфлуенца по птиците
Коментари Харесай

БАБХ ликвидира огнище на Инфлуенца по птиците в Асеновград

БАБХ установи за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на компания Едноличен търговец „ Андип-92 “ на територията на Асеновград, обл. Пловдив в интервала от месец април 2019 година до юни 2020 година.
Първото огнище беше оповестено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 година
В началото на месец юни 2020 година на база повишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен разбор, резултатът от който потвърждава съществуването на Инфлуенца по птиците, вариант H5N8. На 4 юни е оповестено третото огнището и неотложно стартират дейностите по ликвидирането му. На първия стадий са умъртвени над 75 хиляди птици.
На втори стадий се прави умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки. Предприетите дейности към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично изследване, осъществено от комисия, формирана от специалисти на БАБХ и ЦОРХВ, което потвърждава, че в обекта не са спазени ограниченията за биосигурност, наложителни за всеки бизнес оператор в бранш „ отглеждане на животни “.
Съгласно българското и европейското законодателство, заради нарушаванията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават на втори стадий, са контактни на заболелите, което постанова тяхното хуманно умъртвяване и следващо изцяло разчистване и стерилизация. Това ще подсигурява очистване на огнището и независимост от вируса на Инфлуенца по птиците.
БАБХ уведоми документално Европейска комисия за следващото зародилото огнище на Инфлуенца в този обект. На 26.06.2020 година, в отговор на уведомлението на Агенцията е получен отговор от Европейска комисия, в който се акцентира значимостта от незабавното използване на всички ограничения за очистване на болестта и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство.
Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите удостоверяват, че изолираният вариант е H5N8 и е еднакъв с варианта, провокирал епидемиите през предходните години в България.
В случай, че не бъдат подхванати всички ограничения по очистване на установеното огнище на Инфлуенца ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на област Пловдив, по този начин и в цялата страна.
Наличието на огнище постанова и рестрикции във връзка с търговията с птици и птичи артикули от засегнатия регион. Периодът на възбрана за търгуване е в директна взаимозависимост от датата на публично му очистване. Заради огнището в пловдивската компания Едноличен търговец „ Андип-92 “ все още България не има статут на страна, свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по опазване на здравето на животните (OIE). Това наложи предприемането на незабавни дейности от БАБХ за очистване на огнището в засегнатото и контактното стопанство на компанията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР