БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР

...
БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР
Коментари Харесай

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

БАБХ е пропуснала 7 предизвестия за салмонела, съобщи пред БНР доктор Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " по отношение на заплахата от заразяване със салмонела, откакто стана ясно, че 100 тона пилешко месо, импорт от Полша и инфектирано с бактерията, са стигнали до българския пазар. " От последния ден на октомври досега България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 известия за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на заболели пациенти от началото на годината ", сподели Иванов.

В събота проф. Даскалов от Българската организация по сигурност на храните, който дава отговор за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 позитивни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват единствено храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за най-малко 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, създадена в България, със салмонела, сподели Иванов. Според него в тази ситуация би трябвало да реагират Министерството на земеделието и прокуратурата, тъй като става въпрос за рискови храни, за които е недоизказано.

Нито 1 кг от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнал до крайния български консуматор, увери през вчерашния ден земеделският министър Десислава Танева. Месото е било закупено от разнообразни оператори, които го дават за преправка и по този начин го осъществят на пазара. Преработката е термична и по тази причина няма риск за здравето, разяснява Танева. Тя изясни, че в БАБХ са получени общо 17 сигнала по системата за известяван на Европейска комисия за пилешко месо от Полша. Нотификациите засягат няколко страни, в които полският производител е продал своята стока. ДТъй като тя не е предопределена за директна консумация, а за преправка, разпоредбите са такива, че потребителите не се уведомяват публичноУ, сподели още министърът. Въпреки това обаче Танева е разпоредила при последващи известия, без значение дали касаят артикул за директна консумация или не, потребителите да бъдат осведомени.

След приемане на сигналите ветеринарните управляващи са направили инспекции за наличност на птиче месо с полски генезис. Иззети са към 109 тона. ДПо европейски правилник не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, които са закупили тази стокаУ, посочи министърът. ДСамо полският орган по сигурност на храните може да сложи съответните условия. БАБХ го е уведомила за обстановката и е поискала информация за дейностите, които са подхванати по отношение на оператораУ, добави министърът.

По Националната мониторингова стратегия за надзор на микробиологичните замърсители в храните за първите 11 месеца са взети 400 проби от кланици и производители. ДОткрити са 2 позитивни проби в кланици и 12 при производители Ц в птичи заготовки и разфасовки. Тези партиди не са позволени до пазар нито у нас, нито в другите страни и по тази причина не е подадена нотификацияУ, осведоми Танева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР