БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР

...
БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР
Коментари Харесай

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела

БАБХ е пропуснала 7 предизвестия за салмонела, съобщи пред БНР доктор Сергей Иванов от Активни консуматори по отношение на заплахата от заразяване със салмонела, откакто стана ясно, че минимум 100 тона пилешко месо, импорт от Полша и инфектирано с бактерията, са стигнали до българския пазар.

„ От последния ден на октомври досега България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 известия за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са към 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на заболели пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който дава отговор за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 позитивни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват единствено храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за най-малко 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни “, изясни той в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

По-миналата седмица в София имаше 8 случая на болни със салмонела, което е нарастване, уточни още доктор Иванов.

„ Имаме относително висока заболеваемост и на салмонела, и на доста други заболявания, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, създадена в България, със салмонела “.

Според него в тази ситуация би трябвало да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, тъй като става въпрос за рискови храни, за които е недоизказано.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР