БАБХ е констатирала инфлуенца по птиците в два животновъдни обекта

...
БАБХ е констатирала инфлуенца по птиците в два животновъдни обекта
Коментари Харесай

Две огнища на птичи грип в Хасково

БАБХ е установила инфлуенца по птиците в два животновъдни обекта в село Войводово, област Хасковско.
Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ е установила две огнища на болестта инфлуенца по птиците (грип) в животновъдни обекти, предопределени за развъждане на патици мюлари и пилета бройлери, намиращи се в с. Войводово, община Хасково, оповестяват от пресцентъра на организацията.

Заболяването е доказано с протокол от лабораторно проучване. Извършва се епизоотично изследване за аргументите, довели до болестта.
С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ е почнала използване на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство.
Предприето е хуманно умъртвяване и заличаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от разчистване и стерилизация.
Определени са 3-километровите защитни зони и 10-километровите зони за наблюдаване към установените огнища на болестта. Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитната и следената зона. В двете зони се не разрешава търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс.
Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитната зона. Засилен е надзорът и ограниченията за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е мощно съсредоточена популацията на диви птици, допълват от организацията по сигурност на храните.
БАБХ припомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити пространства, както и суровините за фуражи - по този начин се заобикаля опцията диви пернати да заразят фуража, а оттова и питомните да бъдат инфектирани с вируса.

Вирусът на инфлуенцата може да провокира леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прахуляк от фермите или при директен контакт на хората със инфектирани птици, прецизират от БАБХ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР