Баба, дядо и вуйчо на починали при катастрофа 6-годишно дете

...
Баба, дядо и вуйчо на починали при катастрофа 6-годишно дете
Коментари Харесай

Семейството на убития при катастрофа 6-годишен Мартин от Сандански осъдиха застрахователя

Баба, дядо и вуйчо на умряли при злополука 6-годишно дете осъдиха застрахователна компания да им заплати общо 120 хиляди лева неимуществени вреди, породени от гибелта на 6-годишния им внук.

Трагичният случай с дребния Мартин стана на 25 юли 2018 година в Сандански. Тогава 73-годишен водач, минавайки по улица в ремонт, блъсна два паркирани джипа и опустоши 6-годишното дете, което било на тротоара. Вследствие на удара Мартин получи тежки пострадвания и контузии и макар оказаната своевременна здравна помощ, на 3 август умря.

Родителите и братът на майката на Мартин - Мирослава поискали от застрахователната компания обезщетение, само че получили отвод.

Застрахователят оспорил правото на бабата, дядото и вуйчото да получат застрахователно обезщетение по " Гражданска отговорност " за неимуществени вреди, тъй като считат, че околните връзки на тримата са нормални и естествени, родствената връзка трябвало да се характеризира с изключителност. В случая не били налице изключителни условия, разнообразни от нормалните, естествени и естествени взаимоотношения, които да постановат отсъждане на обезщетение на ищците. Претенциите били и повишени по размери, а застрахователно обезщетение било закрепено в размера до 5000 лв..

Пред съда обаче очевидци разказали, че тримата са имали изключителна, трайна и дълбока прочувствена връзка с умрелия техен внук и племенник. Те търпяли болки и премеждия от гибелта. Дядото претърпял и мозъчен инсулт, който мощно влошил здравословното му положение. Всички непрекъснато плачели и скърбели за загубата на детето. Често посещавали гроба му, непрекъснато говорели за детето и се прибирали с мъка към деня на трагичния случай. Не можели да спят умерено, чувствали се тревожни и изнервени, изпаднали в меланхолия. Започнали да одобряват успокоителни медикаменти и лекарства.

Бабата и дядото постоянно взимали Мартин от детска градина, прекарвали доста време дружно, водили го на разходки. Вуйчо му пък му бил безусловно като татко и постоянно взимал Мартин да си играе с неговите деца.

Съдът се базира на правосъдна процедура, съгласно която е уголемен кръгът от лицата, които могат да претендират за обезщетение разследване на гибелта на непосредствен, в случай че се потвърди основана трайна и дълбока прочувствена връзка с умрелия и претърпени от неговата гибел продължителни болки и премеждия.

" Справедливо е да им се признае право на обезщетение, тъй като е потвърдено, че те са понесли морални болки и премеждия. Събраха се доказателства, от които е видна изключителната връзка на бабата, дядото и вуйчото с умрелия им внук и племенник, която се отклонява от естествената сред такива роднини. Налице е изключителност на понесените болки и премеждия, които надвишават по интензитет и времетраене обикновено присъщите за съответната родствена връзка ", аргументира се съдът.

На дядото е присъда най-голямата сума от 50 хиляди лева, тъй като той най-тежко претърпява загубата на обичания си внук, и даже получил инсулт. На бабата е присъдено обезщетение от 40 000 лв., а на вуйчоно - 30 000 лв..

Решението на окръжния съд не е дефинитивно и може да се апелира.

Делото против водача, предизвикал гибелта на детето стартира идната седмица в съда. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР