Баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си

...
Баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си
Коментари Харесай

Баба Дора: Искат да се представят добре пред ЕС, не служат на народа си!

Баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си от овце и кози, се трансформира в знак на умиращия аграрни собственик в погранична Странджа.

Мъката на 68-годишната жена по оповестените за заличаване поради чума здрави животни заведе земеделският министър Румен Порожанов при тях. Въпреки безизходицата и идната евтаназия, баба Дора напои животните си и ги нахрани, както всеки ден.

„ Министърът сподели, че ме гледал по Фейсбук и поради мен пристигнал тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги резервира – не желая да ми заплаща животните, желая си моето стадо. Човекът сподели, че не могат да го оставят, тъй като попада в трикилометровата зона на ликвидиране вече”, призна баба Дора пред bTV.

Споделя още, че към този момент нищо не може да направи, борила се до край за животните си.

„ Явно служат на Европейски Съюз, не на нас – на страната, на народа си. Щом в този момент желаят да се показват добре пред Европейски Съюз да ни унищожат животните, би трябвало да са с гордо вдигната глава пред Европейски Съюз, не пред нас – българите”, споделя баба Дора.

Заради възрастта си баба Дора надали ще гледа друго стадо още веднъж. В момента стадото ѝ е единственото, останало в селото.

"Много добре разбирам баба Дора, това е една доста неприятна тематика. Чумата по овцете потегли от Африка и доближи Турция. Вече има 5 огнища в крайграничните региони, доказани са в лаборатория ", оправда се земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.

"Баба Дора е права за себе си и не мога да я укори. Разговаряхме доста дълго през вчерашния ден и мисля, че тя ме разбра. Полезните ходове са свързани с това да бъде лимитирано разпространяването на заболяването. Мисля, че стопаните схванаха, ще има обезщетение, което ще бъде обикновено. Вчера беше направена оценка към 150 лв. на животно, ще предложа нарастване до 190 лв. ", сподели още Порожанов.

"Запознали сме Брюксел с заболяването. Тази седмица ще пристигна най-хубавият вирусолог. Ако не спрем заболяването, ще има наказания, ще се забрани износът. Изключително значимо е да не се разнасят животни напред-назад ", заключи земеделският министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР