Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадено в село Шарково,

...
Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадено в село Шарково,
Коментари Харесай

Смърт в Странджа, сълзите на Баба Дора не трогват БАБХ

Баба Дора, чиито животни бяха единствените пощадено в село Шарково, сподели пред NOVA, че не знае дали в понеделник въпреки всичко няма да ги изгуби.

„ Не знам дали през днешния ден няма да ги убият. Обичам ги доста. Всичко им давам – бананчета, бонбонки и вафлички, от тези жълтите. Те са здрави”, уточни дамата.

Тревога в Страсбург за българската крава Пенка

Животновъдите затварят пътища, желаят оставки. Министърът несъгласен

„ Министърът сподели, че не може да анулира заповедта, не може да не ги умъртвят, тъй като попадат в региона на 3 км от горните, дето са мъртви”, сподели Баба Дора.

„ Аз мисля, че не би трябвало да е по този начин. Трябва да ми разрешат да си ги виждам и да си ги виждам, да вземем за пример 1 месец или дава и следят и те, и аз да си ги следя. Белите престилки ще кажат и полицията”, съобщи тя.

„ Аз в случай че би трябвало ще поведа битката, аз не съм доста лесна, само че министърът иска ми се разсърди доста. Всичките иска ми се разсърдят”, счита Баба Дора..

„ Дали ще ме компенсира страната, не ме интересува. Това го споделих и на министъра. Важното ми е да ми останат животните живички. Аз съм работлива жена и си ги спечелвам парите”, добави дамата и уточни, че изплащането на пенсията ѝ е закъсняло с 10 години. „ За 10 години, какъв брой е откраднала страната от мен единствено! Една година – 3600 лева.”

Драмата с умъртвяването на животни в Странджа поради чума трогна цяла България, само че Дамян Илиев, шеф на Българската организация по сигурност на храните е безапелационен, че ставащото не може да се приема прочувствено.

„ Това са правила, не европейски, а международни и би трябвало да се прави по един и същи метод на всички места, с цел да подсигурява страната, че способният орган прави работата както е контрактувано и може да му се има вяра при интернационална търговия”, съобщи Илиев пред NOVA.

„ По принцип пристъпване към евтаназия във ферми не се прави с предизвестие, тъй като се смята, че е допустимо притежатели да укрият животни и по този метод ще се компрометира цялото действие”, посочи той.

„ Аз мога да подам оставка единствено в случай че смятам, че не мога да си свърша работата както трябва”, акцентира шефът на БАБХ.

„ Дали притежателите са огромни или дребни, за нас от епидемиологична позиция, няма разлика. Всеки естествен човек вижда нещастието в душите на хората. Но става дума за принцип, които да не разреши разпространението на болестта в страната. Ние в действителност не можем да се съобразим и да одобряваме ограниченията прочувствено - по никакъв начин”, безапелационен е Илиев.

„ Става дума за биосигурност. Гаранция, че животното е изолирано във плантация или стопанство не може да се даде – хора влизат, излизат” уточни шефът на БАБХ.

„ Все още не сме сигурни за метода, по който е импортирано болестта, само че има 700 огнища в Турция”, разясни той. „ Вчера хванахме скрити в багажник животни – да ги продават. Дали са стопани, дали са купени, дали са откраднати, това е различен разговор”.

Той уточни, че в случай че има позитивни проби, към този момент е ясно, че в региона има вирус. И посочи, че на 19-ти юни е открита чумата, по-късно пробите са пратени в лаборатория във Франция за удостоверение и на 25-ти е издадена заповедта за умъртвяване на животните. Поне 6 месеца целият регион ще бъде под карантина.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР