B-комплексът е група от осем основни водоразтворими витамини, които изпълняват

...
B-комплексът е група от осем основни водоразтворими витамини, които изпълняват
Коментари Харесай

12 мощни ползи от използването витамин B

B-комплексът е група от осем съществени водоразтворими витамини , които извършват разнообразни функции в организма. Те се намират в огромно многообразие от ежедневни храни.
Проучванията демонстрират, че тези витамини могат да предизвикват здравето на мозъка посредством стимулиране на синтеза на разнообразни неврохимични веществ. Науката, която стои зад работата на витамините от B комплекс, в действителност е елементарна. Витамин В комплекс е доста значим за здравето на тялото ни.
Ето какви функционалности извършват тези витамини и за какво е добре да ги приемате всекидневно:
1. Подпомагат здравето на мозъка
Установено е, че витамините от група В въздействат на централната нервна система. По-конкретно витамините B6, B12 и фолатите са свързани с по-доброто когнитивно здраве при възрастни хора. Установено е също, че хората, които страдат от деменция, имат по-ниски серумни равнища на витамини от група В (особено фолат и витамин В12).
2. Подобряват функционалността на нервната система
Витамин В12 е обвързван с нервната регенерация. При изследвания с плъхове този витамин е насърчил регенерацията на нервите при положение на пострадване на периферния нерв.
Витамин В12 също почиства реактивните типове О2. Има антиапоптотичен и антинекротичен (предотвратява ранната гибел на клетките) резултат върху мозъчните неврони. Витамин В12 е виновен за усъвършенстваната функционалност на нервните кафези, както и за тяхното развиване.
3. Подобряват сърдечното здраве
Установено е, че фолиевата киселина и витамин В12 имат капацитет да лекуват сърдечно-съдови болести. Дефицитът на витамин В1 може да докара до заболяване, характеризиращо се с инфектиране на нервите и следваща сърдечна непълнота.
4. Подобряват имунитета
Тази група от витамини е избрана като тези, които поддържат имунната система здрава. Определени изследвания при животни също демонстрират, че дефицитът на витамин В6 може да докара до нежелани промени в имунните отговори. Фолатът също може да увеличи имунитета, макар че сега имаме потребност от повече проучвания. Фолатът играе роля в процеса на произвеждане и възобновяване на ДНК и може да окаже въздействие върху имунната система.
5. Може да повлияе позитивно при хора, страдащи от Анемия
Витамин В12 е от решаващо значение за производството на червени кръвни кафези, които от своя страна придвижват О2 до всички елементи на тялото. Недостигът на витамин В12 може да аргументи най-честата форма на анемия, наречена пернициозна анемия (характеризираща се с липса на задоволително здрави червени кръвни клетки).
6. Подобряват зрението
Недостигът на витамини от група В е обвързван с утежняване на зрението. В изследване, извършено върху деца, бе видяно, че добавките с витамини от B комплекс са подобрили зрителната им заостреност. Недостигът на витамин В12 може също да докара до оптична невропатия. В изследване, включващо възрастен мъж с понижено централно зрение (който е имал недостиг на витамин В12), е открито, че добавката на витамин В12 усъвършенства положението.
7. Подобряват храносмилането
Има някои проучвания, които показват, че декспантенолът, производно на витамин В5 (пантотенова киселина), може да облекчи запека. Установено е, че витамините от група В имат разнообразни изгоди за храносмилателната система. Дефицитът на витамин В12 се следи при няколко случая на чернодробни болести, в това число цироза и хепатит. Той може също да играе роля за понижаване на тежестта на стомашните язви (и даже ракови заболявания). При пациенти със синдром на раздразненото черво, добавката с витамин В1 за 20 дни понижава множеството от признаците, в това число умората (23).
8. За здрава хормонална система
Витамините от В-комплекс вземат участие в метаболизма и интензивността на естрогена. Витамин В6 е обвързван с регулирането на предните хипофизни хормони.
9. Облекчават мигрената
Установено е, че добавката с витамин В2 облекчава мигрената както при възрастни, по този начин и при деца. Хранителното вещество може да понижи честотата и продължителността на мигренозните офанзиви без нездравословни резултати.
10. За по-добре протичаща бременност
Фолатът (витамин В9) може да бъде най-важният витамин от група В, който би трябвало да се приема по време на бременност. Известно е, че хранителното вещество предотвратява вродени недостатъци при кърмачета. Според Световната здравна организация витамин В6 също играе съществена роля по време на бременност. Установено е, че предотвратява прееклампсия и прибързано раждане.
11. За по-бързо укрепване на рани
В изследвания, извършени върху мишки с диабет, бе открито, че витамините от група В усъвършенстват заздравяването на рани.
В друго изследване е открито, че витамините от група В (заедно с витамин С) въздействат позитивно на човешките кератиноцити и фибробласти. По този метод витамините могат да насърчат процеса на зарастване на рани.
12. Подобряват признаците на предменструален синдром
Установено е, че високият банкет на витамини В1 и В2 понижава риска от предменструален синдром, изключително когато витамините идват от естествени хранителни източници. В друго изследване е открито, че приемът на витамин В6 (до 100 mg на ден) лекува предменструален синдром, в това число предменструална меланхолия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР