б) да не е сключил нов брак след смъртта на

...
б) да не е сключил нов брак след смъртта на
Коментари Харесай

Каква вдовишка добавка получават пенсионерите


б) да не е сключил нов брак след гибелта на съпруга/та;

в) да не получава наследствена пенсия от същия брачен партньор.

Добавката се изплаща към пенсията, заради което хора, които не получават пенсия, нямат право на нея. Няма значение дали умрелият е бил пенсионер преди гибелта си. В случай че той не е получавал персонална пенсия, добавката на наследника се дефинира от типа на пенсията или сбора от пенсиите, на които умрелият е имал право. Тогавадлъжностното лице от Национален осигурителен институт преценя правото на добавка от всички типове пенсии, на които същият е придобил право със гибелта си. Без значение е и дали в заявката за разпределяне на добавка е посочен съответен тип пенсия. На преживелия брачен партньор се отпуска добавка от най-благоприятната по мярка пенсия (сбор от пенсии) на умрелия.

Добавката се отпуска от датата, последваща датата на преустановяване на пенсията на умрелия, когато заявката е подадено в 2-месечен период от датата на гибелта му. Началната дата на разпределяне на добавката, когато наследодателят не е бил пенсионер, е датата на гибелта му. Ако документите са подадени след приключване на 2-месечния период от придобиване на правото, добавката се отпуска от датата на подаването им.

В случай че при подаване на заявката за разпределяне на вдовишка добавка не са показани документи за възнагражденията на умрелия брачен партньор, тя се пресмята в съответния размер по член 84, алинея 1 от КСО (26,5 на 100 от минималния размер за съответния тип пенсия).

Ако вдовецът подписа брак, то добавката се приключва от тази дата.

Този тип добавка се получава в това число и над лимитираната на оптимален размер пенсия или общ брой от пенсиите, чийто размер от 1 октомври 2022 година е 3 400 лева

Важна детайлност е, че вдовишката добавка се осъвременява или преизчислява, както всички останали пенсии в страната (изключение от това предписание е единствено добавката от обществена пенсия за неработоспособност, когато тя е била изплащана на умрелия брачен партньор като спомагателна пенсия). През 2022 година размерът на получаваните добавки беше преизчислен два пъти, надлежно - от 1 юли с 10 на 100, и от 1 октомври.

Най-много вдовишки добавки се изплащат в София-град, като разделят им е към 14% от всички добавки. Това се дължи на обстоятелството, че в столицата живеят максимален брой пенсионери – там се изплащат 15,9% от всички пенсии и 16% от всички пенсионери към 31 декември 2021 година На второ място е Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Пловдив с дял за интервала от 9,6% от изплащаните вдовишки добавки. Следват Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Варна с дял от към 5,3%, Стара Загора (4,8%) и Бургас (около 4,7%). Тези пет териториални поделения изплащат към 40% от всички пенсии и вдовишки добавки в страната.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР