А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи

...
А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Австрия граничи
Коментари Харесай

Австрия е обявена за република

А̀встрия е вътрешноконтинентална страна, ситуирана в Централна Европа. Австрия граничи с Лихтенщайн и Швейцария на запад, Италия и Словения на юг, Словакия и Унгария на изток, Германия и Чехия на север. Към 1 януари 2011 година популацията на страната надвишава 8,4 милиона, от които австрийците са 7,5 милиона. Официалният език в страната е австрийският стандарт на немския език, а други малцинствени езици с непълен формален статут са хърватският, словенският и унгарският.
Площта на страната е 83 872 km², а климатът е умереноконтинентален в ниските елементи и алпийски – във високите. Релефът е най-вече планински, като едвам 32% от територията на страната са под 500 метра надморска височина. Съществена част от Алпийската планинска верига е ситуирана в Австрия, а най-високият връх е Гросглокнер в Източните Алпи.
Територията на Австрия влиза в състава на Римската империя под името Норик. През 788 година франкският крал Карл Велики превзема територията и християнизира популацията. По време на ръководството на австрийската династия Хабсбург Австрия се трансформира във водеща европейска мощ. През 1867 година Австрийската империя се трансформира в дуалистичната монархия Австро-Унгария. Краят на Първата международна война през 1918 година поставя завършек на Австро-Унгария, която се разпада на няколко самостоятелни страни, измежду които и Първата австрийска република. През 1938 година след референдум Австрия е присъединена към Германската империя и остава част от нея до края на Втората международна война през 1945 година Същата година е окупирана от Съюзническите сили, а анулираната Федерална конституция влиза още веднъж в действие. През 1955 година Австрия афишира основаването на самостоятелна федерална република, с което поставя завършек на окупацията. Австрийският парламент приема Декларация за безконечна индиферентност.
В наши дни Австрия е парламентарна представителна народна власт, състояща се от девет обособени провинции. Столица и максимален град е Виена (1,6 милиона жители). Икономически страната е измежду най-добре развитите в света, а брутният вътрешен артикул на глава от популацията възлиза на $43 723 (2010). Австрия поддържа висок витален стандарт, а междинната дълготрайност на живота е 77 години за мъжете и 83 години за дамите.
Австрия е член на Организация на обединените нации (1955), на Съвета на Европа (1956), на Организацията за икономическо съдействие и развиване (1965), на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (1973) и на Европейския съюз от 1995. През 1995 година страната става част от Шенгенското съглашение, а през 1999 година приема еврото като публична валута.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР