Азия може да е една утрешна Украйна. Това предупреждение отправи

...
Азия може да е една утрешна Украйна. Това предупреждение отправи
Коментари Харесай

Фумио Кишида: Азия може да е една утрешна Украйна

Азия може да е една утрешна Украйна. Това предизвестие насочи министър председателят на Япония Фумио Кишида на конференция в края на обиколката си в страните от Г-7, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че е споделил пред водачите на посетените от него страни -

Франция, Италия, Англия, Съединени американски щати - че има мощното чувство за рецесия в региона на сигурността в Източна Азия.

Фумио Кишида, чиято страна е ротационен ръководител тази година на Г-7 обиколи всяка една от страните от Г-7 без Германия поради проблеми в графика, където ще отиде на по-късен стадий.

" Поуката, която би трябвало да се извлече от Украйна, е, че сигурността на Европа и тази на Индо-Тихоокеанския район са неделими " ,

съобщи Кишида на конференцията, която даде във Вашингтон, ден откакто там беседва с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Ситуацията към Япония е все по-сериозна ,

сред опитите да се промени със мощ статуквото в Източнокитайско море и Южнокитайско море, нуклеарните действия на Северна Корея и нейните ракетни тествания ", сподели Кишида.

Той засяга желанието на Китай да ускори въздействието си върху един оспорван морски регион ,

което води до разногласия с Япония, Филипините и Виетнам. В региона има напрежение и поради Тайван, считан от Пекин за част от китайската територия.

Обиколката на Кишида последва оповестената от Япония впечатляваща смяна в японската военна тактика .

Като част от тази смяна Япония ще удвои разноските за защита в идните пет години.

Лидерите на Г-7 ще се видят през май за годишна среща на върха в Хирошима, изборен бастион на Кишида ,

само че и мястото, на което на 6 август 1945 година Съединени американски щати хвърлиха атомна бомба по време на първата в историята нуклеарна офанзива. По мотив на тази среща на върха Кишида съобщи, че на нея Г-7 би трябвало да покаже мощната воля за опазване на интернационалния ред и господство на закона след съветската инвазия в Украйна.

Той прикани за опълчване на съветската инвазия в Украйна ,

като съобщи, че в случай че на една едностранна смяна на статуквото не се реагира, същото може да се случи на друго място включително и Азия, като по този метод засяга Китай и обещанията му да причисли Тайван със мощ, в случай че е належащо.

" Изтъкнах, че експанзията против Украйна е освен европейски проблем, само че също и риск за всички правила

и правила на интернационалната общественост и се съгласих с държавните и държавните ръководители, че срещата на върха на Г-7 в Хирошима би трябвало да показва мощна воля за съблюдаване на интернационалния ред, основан на върховенството на закона ", съобщи Кишида.

В петък пък по време на срещата си с Байдън двамата водачи обявиха, че техният съюз е по-силен от по всяко време било.

Относно пропуснатата опция за среща с немския канцлер Олаф Шолц Кишида съобщи, че това се дължало на работни графици и добави, че би желал да има опцията да обмени гледни точки с него допустимо най-скоро.

Той акцентира, че единството и съдействието в Г-7 ще дефинира световните трендове

повече от по всяко време било. Относно международната стопанска система Кишида съобщи, че вероятностите пред нея са станали все по-несигурни и че Г-7 би трябвало да обмисли отговори, с цел да понижи рисковете.

Той добави, че Япония и Съединени американски щати работят дружно, с цел да обезпечат устойчивостта на веригите за доставки и полупроводниците ,

само че запитан дали Япония ще поддържа мощен надзор на китайския достъп до чипове, разгласен от Съединени американски щати предходната година, Кишида съобщи, че по отношение на съответните ограничения той не може да каже нищо изрично тъкмо в този момент и добави, че са нужни по-нататъшни съвещания. Той добави, че поддържа опитите на Байдън да ограничи достъпа на Китай до съвременни полупроводници посредством рестрикции за износ, само че не е склонен с рестриктивните мерки върху износа на съоръжение за производството на чипове, които Вашингтон наложи през октомври.

Същевременно някогашният съветски президент Дмитрий Медведев упрекна Кишида в срамно сервилничене пред Съединени американски щати

и загатна, че той би трябвало ритуално да си направи харакири. На конференцията във Вашингтон Кишида не разяснява тези думи, само че и не му беше заложен въпрос в тази тенденция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР