Азиатските акции поскъпват днес, след като положителните икономически данни и

...
Азиатските акции поскъпват днес, след като положителните икономически данни и
Коментари Харесай

Опасенията относно инфлацията ограничават ръста на акциите в Азия

Азиатските акции нарастват през днешния ден, откакто позитивните стопански данни и признаците за облекчение на напрежението сред Китай и Съединени американски щати осигуриха прочут отдих от разпродажбите в последно време, макар че оставащите опасения по отношение на световна криза и високата инфлация държаха множеството купувачи настрани.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI нараства с 0.3%, откакто изтри част от растежа си от по-рано денем.

Индексът губи 16% от началото на годината, защото опасенията, че централните банки по света ще тласнат стопанските системи към криза, накараха вложителите да потърсят леговище.

Известно облекчение за пазарите предложи информацията, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън клони към облекчаването на митата върху някои артикули от Китай, както и новината, че китайският вицепремиер Лиу Хъ е разговарял с министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън.

Проучване, което демонстрира, че активността в бранша на услугите в Китай нараства с най-бързи темпове от близо година, също подкрепя пазарните настройки, споделя пред Ройтерс Редмънд Уонг, пазарен анализатор в Saxo markets в Хонконг.

Вчера Wall Street Journal осведоми, че Байдън обмисля да анулира част от цените върху китайския импорт в опит да забави темпа на инфлацията.

Търговията на китайските тържища обаче беше волатилна, като показателят на сините чипове CSI300 изтри растежа си от по-рано денем и регистрира намаляване от 0.6%.

От Япония също пристигнаха позитивни вести, защото секторът на услугите в страната регистрира най-големия растеж от повече от осем години през юни. Това оказа помощ на борсовия показател Nikkei да нарасне с 0.8%.

Междувременно, инфлацията в Южна Корея през юни набъбна до най-високото си равнище от азиатската финансова рецесия, което породи упования, че идната седмица локалната централна банка може да вдигне лихвите с 50 базисни пункта в опит да охлади растежа на цените.

Заседанието на Централната банка на Австралия е по-късно през днешния ден, като анализатори чакат покачване на главната рента с 50 базисни пункта.

Щатските пазари бяха затворени през вчерашния ден поради националния празник на Съединени американски щати, а щатските индексни фючърси бележат покачвания в азиатската сесия. E-mini фючърсите на S&P500 нарастват с 0.4%.

На валутните пазари доларовият показател резервира позиции при 105.7, подсилен от статута си на валута леговище.

Доходността по щатските държавни облигации нараства, като тази по 10-годишните бумаги е на равнище от 2.9686%, само че не съумя да премине символичните 3%.

Фючърсите на петрола от сорта Брент нарастват с 0.4% до 113.92 $ за барел след покачване в цената на суровината от 2.4% през вчерашния ден, откакто стачка в Норвегия се чака да окаже резултат върху добива на нефт и природен газ.

Спот цената на златото през днешния ден остава без смяна на равнище от 1 809.2 $ за тройунция, ограничавайки понижението от през вчерашния ден.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР