Азиатските акции поскъпват днес, подкрепени от данните за инфлацията в

...
Азиатските акции поскъпват днес, подкрепени от данните за инфлацията в
Коментари Харесай

Азиатските акции поскъпват след данните за инфлацията в САЩ

Азиатските акции нарастват през днешния ден, подкрепени от данните за инфлацията в Съединени американски щати, които бяха по-добри от най-лошите пазарни упования, въпреки че акциите на китайските компании остават под напън поради COVID-19.

Борсовите настройки също по този начин бяха лимитирани от повишаването на петрола и други първични материали, откакто съветският президент Владимир Путин съобщи, че мирните договаряния "отново са в задънена улица ", което се отрази отрицателно и на еврото.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI нараства с 0.5%, а японският Nikkei скочи с 1.54%.

Фючърсите на щатския показател S&P500 прибавиха 0.2%, а тези на Nasdaq регистрират покачване от 0.57% в азиатската сесия.

Изнесените през вчерашния ден данни демонстрираха, че потребителски цени в Съединени американски щати нарастват с най-вече от 16.5 години през март, откакто войната в Украйна увеличи цените на бензина до рекордно високи равнища, бетонирайки упованията за покачване на лихвите с 50 базисни пункта на срещата на Федералния запас през идващия месец.

Ако бъдат изключени енергийните и питателните артикули обаче, цените на стоките понижават с най-вече от две години.

Данните за инфлацията намалиха доходността по щатските държавни облигации, прекъсвайки растежа им в седем следващи сесии, макар че част от позициите бяха възобновени в края на деня и рано през днешния ден.

Доходността по щатските 10-годишни облигации беше на равнище от 2.7498%, спрямо достигнатия нов тригодишен връх от 2.836% преди излизането на данните за инфлацията.

Доходността по двегодишните облигации беше на равнище от 2.4362%.

Измененията в доходността по държавните скъпи бумаги "засилиха реториката, че инфлацията в Съединени американски щати е достигнала възможен връх или е доста покрай него, " съобщи пред Ройтерс Клара Чонг, анализатор в JPMorgan Asset Management.

"Това е малко евентуално да промени траекторията на Фед във връзка с повдигането на лихвите с 50 базисни пункта през май, само че в случай че инфлацията продължи по този път, натискът върху централната банка на Съединени американски щати да бъде прекомерно нападателна през второто полугодие ще бъде по-малък. "

"Пазарите на акции обаче изтриха облагите, след покачването цената на петрола още веднъж до над 100 $ за барел, откакто напредъкът в мирни договаряния сред Русия и Украйна забуксува, а Китай стартира доста последователно да отваря Шанхай. "

Цената на петрола от сорта Брент падна за малко под 100 $ за барел по-рано през седмицата, само че скочи внезапно през вчерашния ден, като покачването продължава и през днешния ден.

Фючърсите на Брента нарастват с 0.38% през днешния ден до 105.09 $ за барел, до момента в който цената на щатския лек недопечен нефт (WTI) се повишаваше с 0.55% до 101.12 $ за барел.

Фючърсите на царевицата нарастнаха до едномесечен връх, а тези на пшеницата се оскъпиха до триседмичен най-много.

Китайските пазари на акции изтриха растежа си от през вчерашния ден, когато акциите на компании в областта на туризма и потребителските артикули нарастнаха поради информацията, че рестриктивните мерки поради COVID-19 може да бъдат облекчени пробно в някои региони.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се намали с 0.7%, а хонконгският Hang Seng изгуби 0.2%. Те останаха съвсем без смяна след изнесените през днешния ден данни, които демонстрираха, че износът на Китай нараства с 13.4% на годишна база в юани за първото тримесечие, до момента в който вносът бележи покачване от 7.5%.

За през днешния ден Китай разгласи 26 525 нови безсимптомни случая на COVID-19 и 1 513 случая на хора, които демонстрират признаци на заболяването.

Казаното от Путин раздвижи валутните пазари, като еврото се намали до петседмично дъно, а суровинните валути получиха поддръжка с повишаването на петрола.

Новозеландският $ нарастна с 0.33% до 0.6873 по отношение на щатския $, откакто Централната банка на Нова Зеландия подвигна лихвите с 50 базисни пункта. Кивито за малко се оскъпи до 0.6901.

Спот цената на златото набъбна с 0.1% до 1 968 $ за тройунция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР