Азиатските акции поскъпват днес, окуражени от ръста на Уолстрийт, но

...
Азиатските акции поскъпват днес, окуражени от ръста на Уолстрийт, но
Коментари Харесай

Азиатските акции последваха ръста на Уолстрийт от вчера

Азиатските акции нарастват през днешния ден, окуражени от растежа на Уолстрийт, само че покачването беше лимитирано от опасенията, че агресивното стягане на паричната политика на централните банки ще ограничи растежа на международната стопанска система и ще увеличи риска от стагфлация.

Вчера Световната банка занижи прогнозата си за растежа на международната стопанска система с близо една трета до 2.9% за 2022 година, предупреждавайки, че съветската инвазия в Украйна е утежнила провалите от пандемията от COVID-19 и доста страни в този момент са изправени пред криза, осведоми Ройтерс.

Въпреки това щатските борсови показател записаха покачвания във втори следващ ден, което усъвършенства пазарните настройки в Азия.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI набъбна с 1.15%, възстановявайки по-голяма част от загубите си в миналата сесия, до момента в който японският Nikkei 225 отчиташе растеж от 1%.

Австралийският главен показател S&P/ASX 200 набъбна с 0.72%, възстановявайки половината от понижението си от през вчерашния ден, откакто централната банка на страната ненадейно подвигна лихвите с най-вече от 22 години и даде индикации за по-нататъшно стягане на паричната политика.

Централната банка на Индия също се чака да увеличи лихвите по-късно през днешния ден в опит да ограничи растежа на цените, като евентуално се чакат и още покачвания.

В четвъртък е срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ), а пазарите чакат най-малкото да приготви почвата за бързи нараствания на лихвите, в случай че не стартира с малко покачване.

Министърът на финансите на Съединени американски щати съобщи пред Сената през вчерашния ден, че чака инфлацията да остане висока и че администрацията на президента Джо Байдън евентуално ще завиши прогнозата си за 4.7% инфлация за тази година в проектобюджета.

Китайските акции бяха подкрепени от очакванията, че стопанската система влиза във форма с облекчаването на строгите ограничавания против COVID-19. Хонконгският показател Hang Seng набъбна с 1.22%, до момента в който китайският показател на сините чипове CSI300 се увеличи с 0.47%.

При валутите йената падна до ново 20-годишно дъно спря $ при 133 и се намали до седемгодишен миним по отношение на еврото, до момента в който трейдърите чакат срещата на ЕЦБ, след която Япония евентуално ще остане единствената страна измежду най-развитите страни, която се придържа към супер облекчена парична политика.

Федералният запас на Съединени американски щати се чака да увеличи главната си рента с 50 базиси пункта през идната седмица и да го направи още веднъж през юли.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации беше на равнище от 2.992%, като през вчерашния ден отстъпи от четириседмичния връх от 3.064%, откакто Target Corp предизвести за непотребни стокови ресурси и разгласи, че ще понижи цените, предлагайки известно облекчение за тези, които считат, че инфлацията към този момент доближава своя пик.

Фючърсите на петрола от сорта Брент нарастват с 0.11% до 120.72 $ за барел, до момента в който тези на щатския лек недопечен нефт (WTI) регистрират растеж от 0.23% до 119.66 $ за барел.

Спот цената на златото отчиташе намаляване от 0.18% до 1 849.1 $ за тройунция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР