Азиатските акции поскъпват днес, докато доходността по по-дългосрочните щатски държавни

...
Азиатските акции поскъпват днес, докато доходността по по-дългосрочните щатски държавни
Коментари Харесай

Акциите поскъпват след агресивното повишение на лихвите от страна на Фед

Азиатските акции нарастват през днешния ден, до момента в който доходността по по-дългосрочните щатски държавни облигации се намали, а доларът отстъпи от 20-годишните си върхове, откакто Федералният запас на Съединени американски щати през вчерашния ден разгласи нападателно покачване на лихвите и ограничи прогнозите си за растежа на щатската стопанска система.

Централната банка на Съединени американски щати през вчерашния ден утвърди най-голямото си нарастване на лихвите от 1994 година, вдигайки главната рента със 75 базисни пункта до сред 1.5% и 1.75%. Ръководителите във Фед също по този начин чакат спомагателни нараствания тази година, като се целят в лихвени равнища от 3.4% до края на годината.

Този ход, който преди този момент беше изцяло регистриран от пазарите, последва изнесените в петък данни, които демонстрираха по-рязко от предстоящото нарастване на инфлацията в Съединени американски щати за май.

Инвеститорите наподобява одобриха концепцията, че стопанската система ще се облагодетелства в дълготраен проект, в случай че цените бъдат сложени под надзор в кратковременен проект. Според прогнозите на Фед икономическият напредък на Съединени американски щати ще се забави до под 1.7%, а от централната банка чакат намаляване на лихвите през 2024 година

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI последва растежа на Уолстрийт през вчерашния ден, нараствайки с 0.40% в утринната сесия. Сеулският KOSPI добави 1.24%, до момента в който главният австралийски показател се увеличи с 0.49%, а растежът при показателя на китайските сини чипове CSI300 бе от 0.12%.

В Токио Nikkei нарастваше с 1.70%.

Вчера щатският показател Dow Jones Industrial Average затвори с 1% нагоре, S&P 500 набъбна с 1.46%, а софтуерния Nasdaq Composite скочи с 2.5%.

Доларът, който отстъпи от 20-годишните си върхове след съвещанието на Фед, възвърне част от позициите си в азиатската сесия.

Доларовият показател, който следи представянето на $ по отношение на шест други съществени валути, за последно нарастваше с 0.24% до 105.05, откакто доларът скочи с близо 0.6% по отношение на йената до 134.61.

Еврото поевтинява с 0.1% до 1.0434 $.

В отражение на упованията за в допълнение стягане на паричната политика на Фед, доходността по двегодишните щатски държавни облигации набъбна до 3.3060%, откакто през вчерашния ден затвори на 3.2790%.

Доходността по 10-годишните бумаги се намалява от 3.3950% през вчерашния ден до 3.3696%.

На суровинните пазари цените на петрола потеглиха нагоре, откакто паднаха с над 2% след решението на Фед. Брентът за последно поскъпваше с 1% до 119.68 $ за барел, а щатският лек недопечен нефт (WTI) отчиташе растеж в цената от 1.1% до 116.58 $ за барел.

Златото поевтинява леко с повишаването на $. Спот цената на метала се намалява с 0.17% за деня до 1 830.19 $ за тройунция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР