Азиатските акции отстъпват, а щатският долар поскъпва рязко в първата

...
Азиатските акции отстъпват, а щатският долар поскъпва рязко в първата
Коментари Харесай

Азиатските индекси стартираха септември с понижения

Азиатските акции отстъпват, а щатският $ нараства внезапно в първата борсова сесия за септември.

Очаква се по-късно този месец както Федералният запас на Съединени американски щати, по този начин и Европейската централна банка да покачат нападателно лихвените проценти. Инфлацията в еврозоната се увеличи до нов връх през август, затвърждавайки аргумента за покачване на главната рента със 75 базисни пункта от страна на ЕЦБ идната седмица.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific, който следи представянето на акциите на водещите компании в азиатско-тихоокеанския район, се срина с 1.6% тази заран до най-ниското равнище от шест седмици насам, на фона на отслабването на рисковия вкус на вложителите.

Японският Nikkei 225 се намали с 1.7%, а на борсата в Хонконг Hang Seng падна с 1.5%.

Данните за корпоративните доставки в Южна Корея, Япония и Китай демонстрираха закъснение на икономическата интензивност.

Междувременно президентът на Федералния запас в Кливланд Лорета Местър сподели, че централната банка на Съединени американски щати ще би трябвало да увеличи лихвените проценти до малко над 4% при започване на идната година и да ги задържи на това равнище известно време, с цел да върне инфлацията до целевото равнище от 2%. По думите ѝ, рисковете от криза през идната година или две са се повишили.

Американските акции завършиха месец август с най-лошото показване за последните седем години. Dow Jones Industrial Average падна с малко над 4% за месеца, необятният S&P 500 отстъпи с 4.24%, а софтуерният Nasdaq Coposite - с 4.64%.

Пазарите чакат данните за новосъздадените работни места в Съединени американски щати, които ще бъдат оповестени на следващия ден.

На валутните пазари доларът нарастна с 0.4% по отношение на японската йена до 24-годишен връх от 139.50 йени за $.

Еврото и английският паунд също поевтиняха с 0.4% по отношение на " зелените пари ".

Американският недопечен нефт се намали с 0.4% до 89.2 $ за барел, до момента в който сортът брент регистрира спад от 0,4% до 95.31 $ за барел.

Златото също загуби към половин % от цената си в утринната търговия, като се търгува на равнище от  1718 $ за унция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР