Азербайджанският президент Илхам Алиев беше домакин на разговори в понеделник

...
Азербайджанският президент Илхам Алиев беше домакин на разговори в понеделник
Коментари Харесай

Азербайджан и Турция обсъждат сухопътен коридор през Армения

Азербайджанският президент Илхам Алиев беше хазаин на диалози в понеделник с турския си сътрудник Реджеп Таип Ердоган , на които той загатна за вероятността за основаване на сухопътен кулоар сред двете им страни през Армения , която се опълчва на концепцията.

През 2021 година Алиев заплаши да сътвори подобен кулоар - който ще сътвори непрестанен сухопътен мост сред околните съдружници Турция и Азербайджан и ще лиши Армения от сухопътна граница с Иран - " без значение дали на Армения и харесва или не " .

Символичният избор на място за договарянията в понеделник, по-малко от седмица откакто, с цел да си върнат контрола над отделилия се район, евентуално ще разтревожи управляващите в Армения, които в предишното са отхвърляли сходен сухопътен кулоар, до момента в който са били теоретично отворен за възобновяване на прекратени пътни и железопътни връзки.

На взаимна конференция, на която никой от двамата не отговори на въпроси, президентът Алиев се оплака, че управляващите от руската ера са сметнали част от това, което съгласно него е трябвало да бъде територия, принадлежаща на Азербайджанската руска република, като земя, принадлежаща на Арменската руска република.

" По този метод сухопътната връзка сред главната част на Азербайджан и Нахичеван (ексклава) беше прекратена ", оплака се Алиев.

" Новата цел на Азербайджан и Турция е Сюник (провинция в Южна Армения, през която ще минава подобен коридор). Те към този момент намерено го декларират. Тече дейна подготовка за война " , се споделя в известието.

Ердоган и Алиев би трябвало да инспектират новомодернизирано военно оборудване в Нахичеван и да участват на гала по полагането на първа копка на нов газопровод от Турция.

Русия, която има военни уреди в Армения и има контракт за защита с Ереван, е заета да преследва личната си война в Украйна . Москва сега е в несъгласие с сегашния министър-председател на Армения, когото смята за прекомерно прозападен, и желае да поддържа и развива връзки с Баку и Анкара.

Ердоган сподели пред Общото заседание на Организация на обединените нации във вторник предходната седмица, в деня, в който Азербайджан стартира военната си интервенция за възобновяване на контрола над Карабах, че има това, което той назова " историческа опция за създаване на мир " в района на Южен Кавказ.

" Армения не се възползва оптимално от този исторически късмет " , каза Ердоган.

" Очакваме всеобхватно спокойно съглашение сред двете страни (Азербайджан и Армения) допустимо най-скоро и обещанията да бъдат бързо изпълнени, изключително за отварянето на Зангезурския (сухопътен) кулоар. "

Това беше отпратка към изискванията на контрактуваното с посредничеството на Русия съглашение за преустановяване на огъня от 2020 година, което постави, в което се приказва за деблокиране на икономическите и транспортни връзки сред Западен Азербайджан и Нахичеван , уговорка, която Баку и Ереван от този момент поясняват по друг метод.
 Висши американски чиновници посещават Армения
Висши американски чиновници посещават Армения

Докато арменците от Карабах всеобщо напущат домовете си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР