Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в

...
Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в
Коментари Харесай

Азербайджанската държавна нефтена компания ще газифицира България

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР демонстрира интерес към вложение в българската газопреносна мрежа.

Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, съобщи кореспондент на Novini.bg. "Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в това време въздухът у нас е нечист поради потребление на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разтеглим потреблението на материали за отопление на популацията, които не водят до замърсяване. Енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят проект за вложение в газопреносната мрежа на България. Очакваме през месец юни да започва построяването на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се подсигурява приемането на контрактуваните 1 милиарда куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз. Това ще ни грантира енергийна самостоятелност ", разкри министър председателят.

Борисов разяснява и тематиката за транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. "Те са извънредно значими. Чрез тях единствено за 2 седмици може да бъде превозена стока от Азия до ЕВропа ", даде образец той.

Президентът Алиев съобщи от своя страна, че е доста щастлив от обстоятелството, че първият формален посетител за 2018 година в Азербайджан е Бойко Борисов. "Азербайджан и България са стратегически сътрудници в реализацията на плана за създаване на Южния газов кулоар,
който ще подсигурява енергийна сигурност за Европа. 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната ни е вложила сполучливо в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и положителните си практики и в България. Основна тематика на диалозите беше тематиката за енергетиката. Азербайджан подсигурява енергийната сигурност в Европа. Трябва да си сътрудничим и в икономическата сфера, с цел да повишим комерсиалния стокообмен сред двете страни ", разясни Алиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР