Азербайджан заяви във вторник, че въоръжените му сили са започнали

...
Азербайджан заяви във вторник, че въоръжените му сили са започнали
Коментари Харесай

Азербайджан започва местни антитерористични действия в Нагорни Карабах

Азербайджан съобщи във вторник, че въоръжените му сили са почнали " локални антитерористични действия " в региона на Нагорни Карабах , с цел да възстановят конституционния ред посредством разоръжаване и наложително евакуиране на арменските военни формирования там , предава Ройтерс.

Нагорни Карабах, интернационално приет като част от Азербайджан, има преобладаващо етническо арменско население и се откъсна от контрола на Баку при започване на 90-те години след война. Азербайджан си върна елементи от земите във и към него

Министерството на защитата на Азербайджан приказва в изказване за желанието си да " разоръжи и обезпечи изтеглянето на формирования от въоръжените сили на Армения от нашите територии, (и) да обезврежда тяхната военна инфраструктура ".

В изказването се споделя, че дейностите са ориентирани единствено към законни военни цели, употребявайки това, което назова високоточни оръжия, а не към цивилни или гражданска инфраструктура като част от блян за " възобновяване на конституционния ред на Република Азербайджан ".

Отбранителното ведомство на Азербайджан каза, че са уведомили съветските мироопазващи сили в региона дружно с турско-руски център за наблюдаване, който има за цел да помогне да се подсигурява спазването на примирието от 2020 година

Армения твърди, че няма боен личен състав в Нагорни Карабах, който тя назовава Арцах, и че нейните цели там са чисто филантропични. Голяма част от Нагорни Карабах се управлява от етническите арменски управляващи, върху които Баку от дълго време оказва напън да се разхлабен и разоръжат.

Рубен Варданян, банкер милиардер, който беше върховен чиновник в администрацията на етническите арменци в Нагорни Карабах до февруари, написа в X, прочут преди като " Туитър ":

" Азербайджан стартира масирана артилерийска офанзива против Нагорни Карабах , ориентирана към градове и цивилни в огромен мащаб. "

Ройтерс не може незабавно да ревизира изказванията на нито една от страните.

Баку разгласи интервенцията си, откакто се оплака, че шестима негови жители са загинали от противопехотни мини в два обособени случая, нещо, за което той упрекна " противозаконни арменски въоръжени групи ".

Ескалацията настъпи ден откакто извънредно нужните храни и медикаменти бяха доставени в Нагорни Карабах по два пътя по едно и също време, стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчение на възходящото напрежение сред Азербайджан и Армения.

В последните няколко дни Баку беше наложил строги ограничавания на Лачинския кулоар - единственият път , свързващ Армения с Нагорни Карабах - и не позволи изпращането на филантропична помощ на съображение, че маршрутът се употребява за контрабанда на оръжие.

Армения съобщи, че дейностите на Баку " са предизвикали филантропична злополука, нещо, което Азербайджан отхвърли. Ереван дефинира тези дейности като противозаконни.

Министерството на външните работи на Армения съобщи в понеделник, че дипломатическата позиция на Азербайджан наподобява, че приготвя почвата за някакъв тип военни дейности.
 Москва загрижена поради покачващото напрежение сред Армения и Азербайджан
Москва загрижена поради покачващото напрежение сред Армения и Азербайджан

Армения дефинира обстановката в блокирания анклав като " отчайваща "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР