Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия

...
Азербайджан започна търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия
Коментари Харесай

Азербайджан започва доставки на газ за Европа

Азербайджан стартира търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия водопровод. Това съобщи TACC, като се базира на известие от Енергийното министерство в Баку.
„ Със започването на търговски доставки на газ за Европа през Трансадриатическия газопровод, стратегическата цел на Южния газов кулоар е реализирана ", обявиха от ведомството. В текста се отбелязва, че началото на потока на азербайджански газ към европейския пазар „ отваря нова страница в развиването на Азербайджан като газова страна ".
Уточнява се, че доставките, изчислени за 25 години, плануват експорт на повече от 10 милиарда кубически метра. азербайджански газ за Европа, от които 8 милиарда кубически метра ще получи Италия, 2 милиарда кубически метра ще бъдат получени еднообразно от Гърция и България, останалите ще бъдат получени от " прилежащи пазари ", написа още организация " Фокус ".
„ Днешният старт на превозването на каспийски газ до Европа е логически резултат от примерното съдействие сред партньорски страни, компании, интернационалните финансови институции, както и от непрекъснатата поддръжка на държавните управления на Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз за Южния газов кулоар “, съобщи Министерството на енергетиката.
 Азербайджан и Турция ще строят газопровод в Нахичеван Азербайджан и Турция ще строят газопровод в Нахичеван
Министрите на енергетиката на Турция и на Азербайджан Фатих Дьонмез и Пярвиз Шахбазов подписаха меморандум за съгласие за доставк...
На собствен ред Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) заяви, че газът към този момент е влезнал в газоразпределителните мрежи на Италия, Гърция и България. Уебсайтът на SOCAR цитира думите на президента на компанията Ровнаг Абдулаев, който декларира, че „ като получава газ от нов източник и по различен път, Европа ще ускори енергийната си сигурност ". Азербайджанската компания разгласи също, че вторият стадий от изследването на пазара за разширение на Трансадриатическия газопровод и увеличение на потенциала му от 10 милиарда на 20 милиарда кубически метра газ годишно ще стартира през лятото на 2021 година

Трансадриатическият водопровод (TAP) е последният сегмент от Южния газов кулоар (SGC), интегрирана тръбопроводна система, която включва също газопроводите от Южен Кавказ и Трансанадол. Изграждането на ТАР с дължина 878 км и цена от 4,5 милиарда евро стартира през май 2016 година Първоначалният потенциал на тръбопровода ще бъде 10 милиарда кубически метра газ годишно, с опция за удвояването му. Акционерите на тръбопровода са английската компания BP (20%), азербайджанската SOCAR (20%), италианската Snam (20%), белгийската Fluxys (19%), испанската Enag (16%) и швейцарската Axpo (5%).
Пропускателната дарба на Южния газов кулоар доближава 16 милиарда кубически метра газ, от които 6 милиарда кубически метра ще бъдат доставени в Турция и 10 милиарда кубически метра – в Южна Европа. Основният източник на газ е офшорното газово кондензатно находище „ Шах Дениз “ в Каспийско море с запаси от 1,2 трилиона кубически метра газ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР