Азербайджан скоро ще се превърне в един от основните доставчици

...
Азербайджан скоро ще се превърне в един от основните доставчици
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Посланикът на Азербайджан у нас за газовите доставки и дипломацията

Азербайджан скоро ще се трансформира в един от главните снабдители на газ за България. Освен това - напълно скоро, на 5 юни двете страни ще празнуват 30 години от определяне на публични вазимоотношения.

Пред Българска национална телевизия извънредно приказва посланикът на Азербайджан у нас - Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов. С него беседва Симеон Иванов.

Българска национална телевизия: Ваше превъзходителство, чака се скоро Азербайджан да бъде главен енергиен снабдител на газ в България? Може ли Азербайджан да бъде сигурен и дълготраен сътрудник на страната ни?

Хюсеин Хюсеинов: Азербайджан към този момент е благонадежден и дълготраен енергиен сътрудник на България. През 2013-а бе подписано съглашение сред двете страни за период от 25 години. Фактът, че сред България и Азербайджан има сходни дълготрайни съглашения за доставка на газ е превъзходен. Показваме, че Азербайджан е зает във въпросите, свързани с енергийната диверсификация и гарантирането на енергийната сигурност на вашата страна. Така че без никакво подозрение ние сме и ще бъдем близки и благонадеждни сътрудници на България, що се касае до енергийните въпроси и всички сфери на съдействието сред страните ни.

Българска национална телевизия: Азербайджан обаче зарежда с газ и други южноевропейски държави-клиенти. Можем ли да се усещаме подсигурени за идващите десетилетия, какъв е газовият капацитет на Азербайджан?

Хюсеин Хюсеинов: Да, Азербайджан играе своята роля като експортьор на енергийни запаси от 1994 година, когато бе подписан " Договорът на века ". Назовахме го по този начин поради геополитическото му значение. Тогава започнахме съдействието си с 13 международни компанни за сила и стартирахме доста планове за превозване на ресурсите ни към европейския пазар. От 2005-2006 година, към този момент повече от 16 години, Европа получава азерски газ и нефт без каквото и да е спиране или манипулиране. Всичко се случва по един доста предвидим и пореден метод. Не би трябвало да има каквито и да е терзания или запаси по отношение на газовите ресурси на Азербайджан. Доказано е, че все още имаме количества, които са задоволителни за покриване на вътрешните ни потребности и за покриване на потребностите на износа ни за идващите 100 години.



Българска национална телевизия: Какъв ще бъде отговорът на страната Ви, ако търсенето на газ в Европа нарасне стремително? Да си представим, че се наложи ембарго на съветския газ. Ще пази ли Азербайджан залежите си, ще следвате ли дълготрайните си проекти и тактика или ще действате напълно поради търсенето?

Хюсеин Хюсеинов: Разбира се, ще следваме енергийната си тактика, тъй като не се считаме за съперник на огромните енергийни играчи. Идеята е да се поддържа енергийната диверсификация. Както съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев – смисъла на Южния газов кулоар не е да доставя спомагателен газ, а най-много да диверсифицира енергийните източници. Ще следваме енергийната си тактика, тъй като тя служи на всички забъркани страни. Но въпреки всичко при потребност и търсене, сме подготвени да увеличим количествата, които изнасяме. Можем да го създадем, тъй като, както загатнах, имаме огромни газови запаси.

Българска национална телевизия: Предвижда ли се построяването на нови газопроводи към Европа от Азербайджан и можем ли да " мечтаем " за газова връзка през Грузия и по черноморското дъно към България? Изглежда ли Ви сходен план реален?

Хюсеин Хюсеинов: Досега Азербайджан е построил 5 огромни газопровода в западна посока, към европейския пазар. За момента това е задоволително за доставката на азерски газ към Европа. Трябва да мислим и за възобновимите източници и зелената сила. Азербайджан започва и обмисля планове, които изследват опцията за произвеждане на електрическа енергия от вятърни турбини в Каспийско море. Румънското държавно управление е заинтригувано от съдействие в тази сфера и текат договаряния и на европейско равнище. Възможно е преместването на електрическа енергия през връзка по дъното на Черно море.



Българска национална телевизия: Да засегнем и тематиката с нефта. Находищата по каспийския бряг са едни от най-старите известни на човечеството, а Съветският съюз е черпил оттова в продължение на десетилетия. С какви находища разполага Азербайджан все още?

Хюсеин Хюсеинов: Абсолютно прав сте, тъй като Азербайджан е прочут като първата страна, добивала и преработвала петрол, още през 19-ти век. Както загатнах, огромните ни нефтени планове са от 90-те години на предишния век. Ако би трябвало да приказваме за числа, имаме потвърдени няколко милиарда барела петрол в находища.

Българска национална телевизия: Някои от находищата на Азербайджан се създават взаимно от азерски, английски, ирански, турски, съветски и други енергийни компании. Трябва да отбележим, че този модел е прибавен от Хейдар Алиев, извънредно значима за Вашата нация персона. Гарантира ли този модел към момента сигурност и разцвет за всички забъркани или към този момент има капацитет за спор?

Хюсеин Хюсеинов: Прав сте, че има консорциуми, които ръководят една част от газовите ни залежи. Основата в действителност бе заложена от националния ни водач Хейдар Алиев. Тогава, през 90-те, бе в действителност значимо за Азербайджан да има обезпечена политическа самостоятелност, а наличието на световни компании в страната докара и до икономическа сигурност. Отвориха се благоприятни условия за обилни вложения в азерската стопанска система, с помощта на износа на петрол и газ, а това изцяло повиши общото богатство на страната ни. Относно опцията от спорове - няма по какъв начин да се случи. Причината е, че енергийната ни политика е доста отворена, транспарантна и бизнес-ориентирана и ориентирана към взаимоотношението. Всичките ни сътрудници за момента работят в взаимна изгода без да се образуват спорове сред тях.

Българска национална телевизия: Нека в този момент да оставим настрани енергийната дипломация и да отидем към стандартната дипломация. На 5 юни ще отбележим 30 години от началото на формалните двустранни връзки сред България и Азербайджан. Какво постигнахме през тези три десетилетия, Ваше превъзходителство?

Хюсеин Хюсеинов: Благодаря Ви за въпроса, в действителност скоро имаме мотив за празнувания. Независимостта си сме получили още през 1918 година, само че след болшевишката инвазия станахме част от Съветския съюз. С разпада на Съветския съюз възстановихме независимостта си и тогава България бе от първите страни, признали Азербайджан. През последните 30 години постигнахме доста триумфи и напредък в двустранните си връзки, най-много в търговско-икономически и културен проект. Културните ни връзки са на доста положително равнище, както и политическият разговор. През 2015 година подписахме декларация за стратегическо партньорство. Във всички сфери на двустранните ни взаимоотношения следваме и се водим от правилата на това стратегическо партньорство.

Вижте повече и във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР