Азербайджан отново прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни

...
Азербайджан отново прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни
Коментари Харесай

Армения обвини Азербайджан в блокиране на газа за Нагорни Карабах

Азербайджан още веднъж прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни Карабах от Армения , оповестява ТАСС, базирайки се на организация " Арменпрес ".

По данни на газовата компания " Арцахгаз " синьо гориво не се доставя на непризнатата република и се употребява остатъкът от тръбите.

Подобен случай имаше и през вчерашния ден следобяд, само че вечерта газоподаването беше възобновено.

Лачинският кулоар е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември предходната година група азербайджански жители, показали се за екоактивисти, блокираха Лачинския кулоар, където е ситуиран съветски мироопазващ контингент. Баку твърди, че задачата на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните транспортни средства могат да се движат свободно и в двете направления.

От своя страна Ереван пояснява това като провокация на Азербайджан, целяща да провокира филантропична злополука в непризнатата република. Пашинян съобщи на съвещание на държавното управление, че блокадата към този момент е предизвикала дефицит на храна в Нагорни Карабах.

На 14 декември 2022 година Армения изиска Европейският съд по правата на индивида да задължи Азербайджан да отстрани блокадата на Лачинския кулоар.
 Армения желае интернационална задача да ревизира обстоятелствата в Нагорни Карабах
Армения желае интернационална задача да ревизира обстоятелствата в Нагорни Карабах

Ереван чака по-съществени стъпки от интернационалната общественост, в това число от Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР