Азербайджан отново прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни

...
Азербайджан отново прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни
Коментари Харесай

Армения обвини Азербайджан в блокиране на газа за Нагорни Карабах

Азербайджан още веднъж прекъсна работата на газопровод, доставящ газ за Нагорни Карабах от Армения, оповестява ТАСС, базирайки се на организация " Арменпрес ".

По данни на газовата компания " Арцахгаз " синьо гориво не се доставя на непризнатата република и се употребява остатъкът от тръбите.

Подобен случай имаше и през вчерашния ден следобяд, само че вечерта газоподаването беше възобновено.

Лачинският кулоар е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември предходната година група азербайджански жители, показали се за екоактивисти, блокираха Лачинския кулоар, където е ситуиран съветски мироопазващ контингент. Баку твърди, че задачата на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните транспортни средства могат да се движат свободно и в двете направления.

От своя страна Ереван пояснява това като провокация на Азербайджан, целяща да провокира филантропична злополука в непризнатата република. Пашинян съобщи на съвещание на държавното управление, че блокадата към този момент е предизвикала дефицит на храна в Нагорни Карабах.

На 14 декември 2022 година Армения изиска Европейският съд по правата на индивида да задължи Азербайджан да отстрани блокадата на Лачинския кулоар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР