Азербайджан отбелязва 25-та годишнина от подписването на „Договора на века

...
Азербайджан отбелязва 25-та годишнина от подписването на „Договора на века
Коментари Харесай

Азербайджан отбелязва 25-та годишнина от подписването на договора за добив на петрол от Каспийско море

Азербайджан отбелязва 25-та годишнина от подписването на „ Договора на века " - съглашението за взаимно създаване и систематизиране на добива за находището Азери-Чираг-Гюнешли (ACG) в азербайджанския сектор на Каспийско море. Подписано на 24 септември 1994 година в Баку, то беше първото съглашение за систематизиране на добива сред Азербайджан и 10 задгранични петролни компании, представляващи Съединени американски щати, Обединеното кралство, Русия, Турция, Норвегия и Саудитска Арабия.

Споразумението стана известно като „ Договора на века " поради своето политическо, икономическо и стратегическо значение. То обезпечи основа за петролната тактика на Азербайджан, отвори нови вероятности за развиването на страната и трансформира страната във водещ енергиен снабдител в международен мащаб. Също проправи път за подписването на още 30 контракта с 41 петролни компании от 19 страни.

ACG е най-голямото петролно и газово находище в Каспийско море, чиито потвърдени ресурси от петрол са оценени на 1,2 милиарда тона, до момента в който запасите от газ възлизат на 350 милиарда кубически метра. Добивът на петрол от находището Чираг стартира през 1997 година Към днешна дата от ACG са добити към 492 милиона тона нефт и 161 милиарда кубически метра газ, а вложенията в създаването на това находище надвишават 36 милиарда щатски $. Добитият петрол се изнася на международните пазари, най-вече по експортните тръбопроводи Баку-Тбилиси-Джейхан и Баку-Супса (Западно направление).

Преди 2 години, на 14 септември 2017 година, държавното управление на Република Азербайджан и Държавната петролна компания на Република Азербайджан SOCAR, дружно с BP, Chevron, INPEX, Statoil, ExxonMobil, TP, ITOCHU и ONGC Videsh подписаха измененото и преформулирано съглашение за систематизиране на добива за създаването на ACG. В това съглашение е заложено удължение на периода за създаване на ACG до 2050 година, делът на SOCAR нараства от 11% на 25%, а директният дял на Азербайджан в облагата от нефт е 75%. Очаква се към 500 милиона тона нефт да бъдат извлечени от ACG. Подписването на „ Договора за новия век " бе нов стадий в петролната тактика на Азербайджан, което даде спомагателни гаранции за политическата и икономическата сигурност на страната, нови вложения, напредък на Брутният вътрешен продукт, нови работни места и богатство.

По този метод, стартирана през 1994 година и продължаваща сполучливо и до през днешния ден, нефтената и газовата политика на Азербайджан e една от главните сфери, която способства за развиването на страната. С благосъстоянието си на въглеводородни ресурси Азербайджан стана атрактивна дестинация за доста световноизвестни петролни и газови компании. Чуждестранните компании са вложили над 80 милиарда щатски $ в петролния и газовия бранш на Азербайджан от 1995 година насам.

В същото време Азербайджан се трансформира в неразделна част от системата за обезпечаване на енергийна сигурност и богатство на прилежащите страни, и по-специално Грузия и Турция, както и на страни по трасето на интернационалните тръбопроводи, пренасящи сила от Каспийско море. Азербайджан се трансформира в един от водещите задгранични вложители в грузинската стопанска система с над 700 настоящи азербайджански компании и вложения от над 3 милиарда щатски $. Азербайджанските вложения в Турция се правят оценка на 14,5 милиарда щатски $, към 13 милиарда от които са в петролния и газовия бранш, до момента в който Турция е вложила към 11,8 милиарда щатски $ в Азербайджан. SOCAR интегрира корпоративната обществена отговорност в своите бизнес интервенции и по този метод интензивно взе участие в действия, ориентирани към запазване на околната среда, поддръжка на младежите, сигурност, овластяване на дамите, ценене на правата на хората с увреждания и други в страните, в които развива активност.

Изпълнението на „ Договора на века " вдъхна на вложителите убеденост в триумфа на плана за създаване на гигантското газово находище Шах Дениз дотам, че на идната година за първи път в историята на Каспийския газ се вършат директни доставки на европейските пазари посредством огромната верига за доставки - от Азербайджан през Грузия, Турция, Гърция и Албания до Италия.

Като цяло Азербайджан създава въглеводородни запаси към този момент повече от 150 години и има голям принос за развиването на международната петролна промишленост. В началото на XX век Азербайджан генерира половината от петролните доставки в света. Азербайджан е пионер в доста връзки в международната нефтена промишленост, а образци включват първия в света нефтен бунар, първото нефтено находище в морето, първия нефтопровод, нефтен танкер, парафинова фабрика. Страната създава към 72% от продукцията на Съветския съюз през 1941 година, което подсигурява успеха на Съветския съюз през Втората международна война и трансформира петрола в извънредно значим фактор за националната стопанска система. Една от най-известните и уважавани интернационалните награди - Нобеловата премия - е основана с капитал, който Алфред Нобел е придобил от облагата от бакински нефт.

Енергийният бранш също е един от крайъгълните камъни на стратегическото партньорство сред Азербайджан и България. През 2013 година беше подписано съглашение за доставките на енергийните запаси от Азербайджан за България. В началото на тази година, след гала за първа копка на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) стартира построяването на основен детайл от тази система за доставки. До края на 2020 година 1 милиард кубически метра азербайджански газ ще бъде доставен в България, което съставлява 1/3 от търсенето на газ в страната. Все още има необработен капацитет за усилване на взаимоотношението сред Азербайджан и България по енергийни въпроси. От общ интерес на двете страни е по-нататъшното усилване на двустранните задължения, като те са подготвени да продължат да работят в тясно съдействие за изследването на способи за развиване на взаимноизгодното партньорство в енергетиката, както и във всички останали сфери.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР