Азербайджан официално открива днес Южния газов коридор (ЮГК), който трябва

...
Азербайджан официално открива днес Южния газов коридор (ЮГК), който трябва
Коментари Харесай

Азербайджан пуска Южния газов коридор

Азербайджан публично открива през днешния ден Южния газов кулоар (ЮГК), който би трябвало да транспортира азербайджански газ до Европа

ЮГК - план на стойност 40 милиарда $, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият водопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За главен източник на газ за системата се смята находището " Шах Дениз " в шелфа на Каспийско море със находища от 1,2 трлн. куб. метра.

Газовите запаси на Азербайджан са задоволителни " за най-малко 100 години " за страната и страни, които си сътрудничат с нея в тази сфера, заяви президентът Илхам Алиев на формален банкет в Баку, отдаден на 100-годишнината от основаването на Демократична република Азербайджан, съобщи Българска телеграфна агенция.

Планира се в първичния стадий по ЮГК да се транспортират 16 милиарда куб. метра газ - 6 милиарда куб м за Турция и 10 милиарда куб м за Европа. В вероятност потенциалът може да нарасне до 31 милиарда куб метра.

Откриването на ТАНАП, от грузинско-турската граница до Западна Турция, е планувано за 12 юни, като церемонията ще се организира на турска територия.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР