Азербайджан обяви, че износът на газ за Европа се е

...
Азербайджан обяви, че износът на газ за Европа се е
Коментари Харесай

Азербайджан е увеличил износа на газ за Европа с 30%

Азербайджан разгласи, че износът на газ за Европа се е нараснал с 30% тази година. За 8 месеца тази година страната е доставила 7.3 милиарда кубически метра природен газ, оповестява Агенция Франс Прес. Общото количество азерски газ, доставен за Европа през 2022-ра, ще бъде 12 милиарда кубически метра.

За интервала януари - август тази година Азербайджан е нараснал с 10% производството на газ.

В средата на предходната седмица ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предложи държавите-членки да договорят таван на цените на газа, внасян от Русия. В отговор от Кремъл обявиха, че ще отрежат всички страни, които постановат ценови тавани върху износа на нефт и газ.

През юли Европейски Съюз и Баку се споразумяха да удвоят вноса на газ от Азербайджан през идващите няколко години. Споразумението планува и разширение на Южния газов кулоар, минаващ през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция – „ до 20 милиарда куб. м годишно в границите на няколко години “.

През май водачите на Европейски Съюз се споразумяха да спрат вноса на по-голямата част от съветския нефт до края на годината като част от невижданите наказания, които постановиха на Москва поради нашествието в Украйна. Но блокът отсрочи безапелационната възбрана на съветския газ, който през 2021 година възлизаше на 155 милиарда куб. м - близо 40% от потребностите на Европейски Съюз.

Русия към този момент стартира да понижава доставките си на газ, с цел да попречи на страните от Европейски Съюз да попълнят запасите си, което накара Европейската комисия да приготви „ проект за понижаване на търсенето на газ “, с цел да се оправи със идната зима.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР