Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 милиона

...
Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 милиона
Коментари Харесай

Тази страна е готова да удвои доставките на газ за България

Азербайджан може да достави на България в допълнение сред 500 милиона и 1 милиард куб. м природен газ годишно. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков. Новината идва след визитата на Петков в Баку, където той се срещна с президента Илхам Алиев и разиска с него опцията България да получава спомагателни доставки на азерски газ.

Сега следва да се откри вид за инфраструктурата, по която да бъдат реализирани доставките.

" Работим по въпроса ", сподели Петков. " Но хубавото е, че няма смисъл да си приказваме за инфраструктура, в случай че няма газ. В случая има газ, би трябвало да измислим инфраструктурата ", съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков.
 Европейски Съюз има проект: да понижи потреблението на газ в страните членки с 15% от идващия месец
Европейски Съюз има проект: да понижи потреблението на газ в страните членки с 15% от идващия месец

Мярката ще е наложителна, в случай че обстановката се утежни

Към днешна дата България има контракт за импорт на 1 милиард куб м азерски газ годишно, който обаче не се изпълняваше в цялостен размер. Според сегашнава власт повода е анекс към контракта, подписан от предходното държавно управление, който разрешава това.

Според предходните ръководещи повода е, че газовата връзка с Гърция не беше приключена, а договорът планува азерският газ да влиза точно от там. Договорите не са обществени и изказванията няма по какъв начин да бъдат тествани.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР