Азербайджан, Иран, Катар и Алжир надминали Русия по експорт на

...
Азербайджан, Иран, Катар и Алжир надминали Русия по експорт на
Коментари Харесай

Русия отстъпи лидерството по доставки на газ в Турция

Азербайджан, Иран, Катар и Алжир надминали Русия по износ на газ за Турция през март 2020 година. Година по-рано, с дял от съвсем 33%, Русия заемаше лидерска позиция по този индикатор, заяви РБК, базирайки се на материали от турския енергиен регулатор EPDK, съобщи ТАСС.
По данни на изданието, през март тази година Русия е съкратила каузи на изнасяния газ до 9.9% (389,7 млн. куб. м). По доставки по тръбопроводите, Русия беше надмината от Азербайджан с дял от 23,5% и Иран (14,2%), а по доставки на полутечен природен газ – от Катар (20%) и Алжир (13,7%). Така, Русия пада на пета позиция в листата на най-големите снабдители на газ в Турция.
Освен това, по импорт на полутечен газ в Турция, Съединени американски щати на практика настигат Русия, увеличавайки доставките на полутечен природен газ до дял от 9.4% от турския пазар.
РБК оповестява и за редуциране със 72% на доставките на „ Газпром “ за турския пазар през март 2020 година, спрямо март предходната година, когато Турция беше третият външен пазар за концерна след Германия и Италия. При това, към този момент в 2019 година, износът на съветски газ за Турция понижа с 35% (до 15,510 милиарда куб. м. против 23,964 милиарда куб. м. година по-рано) на фона на възходящите доставки от Азербайджан на по-евтин полутечен природен газ, отбелязва изданието.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР