Азербайджан има възможности да увеличи доставката на газ за Балканите,

...
Азербайджан има възможности да увеличи доставката на газ за Балканите,
Коментари Харесай

Азербайджан има възможности да увеличи доставката на газ за Балканите


Азербайджан има благоприятни условия да усили доставката на газ за Балканите, цитира азербайджанската организация Trend думите на посланика на страната в България Наргиз Гурбанова от предаването The World is Business в Bloomberg TV.

Посланикът означи, че Балканският газов хъб (Газов хъб Балкан, б.р.) има стратегическо значение освен за България, само че и за целия балкански район и открива благоприятни условия за Азербайджан за усъвършенстване на доставките на газ.

„ Очакваме, че през идващите 5 -10 години ще можем да експортираме обилни количества газ за други страни “, сподели Гурбанова.
Посланикът означи, че България е освен краен ползвател, само че и надеждна директна страна и Азербайджан е в положение да усъвършенства доставките на газ освен за България, само че и за целия район.

Гурбанова заяви, че с изключение на находището „ Шах Дениз “, Азербайджан създава също по този начин и нефтогазовия блок „ Азери – Чираг – Гюнешли “, «Алов-Араз-Шарг», Шафаг-Асиман “, което приказва за огромен капацитет на енергийните запаси на Азербайджан.
Освен това посланикът подсети, че наскоро президентът на компанията Вербовъчна разработка в Азербайджан, Грузия и Турция Гари Джоунс е съобщил, че запасите от газ в структурата „ Шафаг – Асиман “, където Вербовъчна разработка счита през тази година да направи сондаж, може да са равни на тези в находището „ Шах Дениз 2 “.
Отбелязваме, че IGB е газопроводът, който ще обезпечи опция България да получива азербайджански газ, в частност придобит от втория стадий от създаването на газокондензатното находище „ Шах Дениз “. IGB ще бъде включен към газопровода ТАР, по който газо от „ Шах Дениз “ ще се доставя до европейските пазари.
Първоначалната мощ на IGB ще бъде за транспорт на три милиарда куб м газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР