Азербайджан има мбицията да доставя нисковъглероден водород на ЕС. Това

...
Азербайджан има мбицията да доставя нисковъглероден водород на ЕС. Това
Коментари Харесай

Азербайджан с амбиция да доставя и нисковъглероден водород на ЕС

Азербайджан има мбицията да доставя нисковъглероден водород на Европейски Съюз. Това съобщи ръководещият шеф и сътрудник в " Boston Consulting Group " (BCG) Владимир Рогов пред Агенция " Тренд ", заяви организация АSAR.

В интервала до 2050 година, международните вложения в нисковъглероден водород ще възлизат някъде сред 6 и 12 трилиона американски $.

Според Рогов, сред 300 и 700 милиона американски $ от този размер би трябвало да бъдат вложени още до 2030 година. По думите му, Азербайджан може да стане един от бенефициентите на водородния тренд, защото има своите конкурентни преимущества.

Подкрепата за плановете на " зелената " енергетика в границите на европейската стратегия за преференциално финансиране " REPowerEU " и възходящият интерес на вложителите, също по този начин основават удобни условия за бързото развиване на бранша за възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и на водородния бранш на стопанската система на страната.
 Европейски Съюз влага във водород
Европейски Съюз влага във водород

Активисти възразяват против непрозрачния развой на ододбрение

Нисковъглеродният водород е иновационна опция за намаление на въглеродните излъчвания в браншовете , които не се поддават добре на декарбонизация, като производството на съществени химикали, авиацията, стоманодобивната индустрия, морските транспорти и дългите магистрални автомобилни транспорти, която ще бъде употребена за постигане на въглеродна индиферентност до 2050 година.

" За разлика от " сивия " водород, получаван от природен газ или от метан, нисковъглеродния водород се създава по електролизен способ с потребление на електрическа енергия, получена от такива възобновими източници, като силата напразно или слънцето, или от изкопаеми горива в комбиниране с хващане и запазване на въглерода " прецизира Рогов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР