Азербайджан арестува шестима мъже, които според страната са свързани с

...
Азербайджан арестува шестима мъже, които според страната са свързани с
Коментари Харесай

Азербайджан обвини Иран в организирането на държавен преврат

Азербайджан арестува шестима мъже, които съгласно страната са свързани с иранските секрети служби и са подготвяли прелом в каспийската страна, което е следващият случай на напрежение сред Баку и Техеран, оповестиха държавните медии, представени от Агенция Франс Прес.

Отношенията сред прилежащите страни от дълго време са обтегнати, като Азербайджан е непосредствен съдружник на историческия противник на Иран - Турция.

Арестите бяха осъществени след месеци на дипломатическо напрежение.

Баку съобщи, че шестимата азербайджански жители са били " вербувани от иранските секрети служби за дестабилизиране на обстановката в страната ".

Съобщението за арестите беше направено в взаимно изказване на министерството на вътрешните работи, държавната работа за сигурност и прокуратурата.

Групата е възнамерявала " основаването на " отряд за опозиция ", чиято цел е установяването на шериатска страна в Азербайджан посредством въоръжени вълнения и принудително събаряне на конституционния ред в страната ", съгласно изнесената информация.

Разследващите органи упрекват арестуваните, че са " ангажирани с проиранска агитация на набожен радикализъм, изпълнявайки поръчки от чужбина за подкопаване на традициите на приемливост в Азербайджан ".

Според Баку те пропагандират " коренен ислям ", като употребяват пари от облаги от опиати.

През януари Азербайджан прекрати работата на посолството си в Иран, дни откакто въоръжен мъж нахлу в задачата, умъртви един охранител и рани други двама, напомня БГНЕС.

Баку твърди, че зад нападението стоят тайните служби на Техеран.

Миналата година богатата на нефт страна арестува петима свои жители за шпионаж в интерес на Иран и още 17 мъже, за които се твърди, че са принадлежали към " противозаконна въоръжена група, основана от Техеран.

Азербайджан подлага на критика Иран поради поддръжката ѝ към Армения в продължаващия от десетилетия спор за надзор на района Нагорни Карабах.

Иран, който е дом на милиони туркоезични етнически азербайджанци, от дълго време упреква Азербайджан, че подклажда сепаратистки настроения на негова територия.

Техеран също по този начин се притеснява, че азербайджанската територия може да бъде употребена за възможна атака против Иран от страна на Израел, който е главен снабдител на оръжие за Баку.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР