Аз застанах зад майките в чисто човешки план. Ще стоя

...
Аз застанах зад майките в чисто човешки план. Ще стоя
Коментари Харесай

Мая Манолова остава докрай до протестиращите майки, но намекна и за оставка

Аз застанах зад майките в чисто човешки проект. Ще заставам до протестиращите майки до дъно . Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова във връзка нестихващите митинги на майките с увреждания.
Министърът (социалният министър Бисер Петков - бел. ред.) не съобщи позиция по време на това съвещание на националния съвет. Министърът не пое своята отговорност , изрази страдание Манолова. Тя се обърна към всички, които в общественото пространство настояват, че пособия на майките поради персонален рейтинг. " Ще получите успокоителна замяна! ", сподели Манолова и изясни, че в случай че се обезпечи поддръжка за законопроекта за децата с увреждания и останалите дела, за които омбудсманът се бори, тя ще си подаде оставката .
Не е правилно, че този закон разделя. Ситуацията сега разделя хората с увреждания. Сегашната обстановка е дискриминация . Този закон не взема решение всички проблеми в системата, само че по този начин или другояче, то е първото камъче. Майките са принудени да гледат децата си по 24 часа, след 18-годишна възраст на това дете, те не получават нищо, съобщи Манолова.
​Законопроектът, който написахме дружно с майките, не получи поддръжка от Националния съвет на хората с увреждания. Беше изработен опит от присъстващите да унизят майките с разнообразни изпуснати реплики и нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания, ще бъде непокътнато, разяснява националният омбудсман.

11 158 не са всички хора, които имат потребност от персонален помощник . Има хора, които въобще не могат да се наредят до тази услуга. Тя е на планов принцип и всичко това против 169 млн., с които не се взема решение нищо. Това са парите, които се харчат сега. Това, което ние предлагахме, че единствено с още 100 млн. лева, асистентски услуги ще получават още 77 000 души - на всеки съгласно потребностите, а ще имат право да аплайват и останалите до 500 000 . Така няма да се пилеят пари, обясни Мая Манолова. Това са планове на Социалното министерство и аз не знам за какво общественият министър не даде плановете на финансовия, разяснява омбудсманът.
Фактът, че имаше доста изпуснати реплики и изпуснати нерви - нямам визия какво стои зад тях. Даже не желае да го разясня, това говорене е неприемливо. Нямам пояснение за изпуснатите нерви и това държание. Много се надявам тази пристрастеност, която беше ориентирана против майките и против мен, да бъде употребена в отбрана на хората, които имат потребност, разясни още Мая Манолова.

" Няма никакво предпочитание за промени, ние би трябвало да сме на дъното, не би трябвало да излизаме от него. Ние сме на дъното поради неправителствените организации, които са на държавни дотации, те са комфортни на страната, в случай че не беше по този начин щеше да има някаква смяна ". Това сподели пред bTV Вера Илиева, майка на дете с увреждане, което отглежда към този момент 23 години.

Родителят влезе в спор с някогашния народен представител от Реформаторския блок Гроздан Караджов съгласно който Законът за персоналната помощ не взема решение казуса на децата и хората с увреждания и ги връща назад у дома . Караджов изясни, че има сестра с увреждане и че е взел участие в основаването на център за грижи за такива хора. Илиева отвърна, че центровете са с стеснен брой и места в тях, както и че нейното дете е било върнато от сходно място . „ Тези центрове са направени за избран кръг деца. Има приказки за милиони, за обществени услуги, само че това е единствено на думи. Необходима е цялостна промяна. Ще бъдем на улицата и ще се преборим за помощник ”, безапелационна бе Илиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР