Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и

...
Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и
Коментари Харесай

Министър Борисов: Българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките

Аз постоянно съм реалист и държа на гласност, бистрота и на скорост. В момента българската стопанска система има потребност от скорост за предприемане на ограниченията, с цел да съживим тази стопанска система, тъй като в случай че нямаме стопанска система, няма да има обществена политика, бюджет и няма въобще да си приказваме за политика. В момента ние акцентираме на скоростта, тъй че да преодолеем тази спешна обстановка.

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

Най-силно наранено съгласно него е било второто тримесечие на 2020 година

*/ " Изхождайки от този макроикономически разбор, най-силно наранени са превоз, туризъм и преработваща индустрия. Но положителната вест е, че при този спад, който осъществяваме от 8,5% на годишна база, България се показа по-добре от огромна част от страните членки на Европейски Съюз. Защото имаше страни със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от междинното равнище за целия Европейски съюз ", разяснява министърът.

Но добави, че в това време това е една невиждана рецесия, която вещае опасности. " Рискът стои, тъй като българската стопанска система е обвързвана с европейската съвсем на 75%, в случай че имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат наранени още веднъж ".

Министърът разяснява и новия външен дълг.

" Дългът е буфер за това, че в края на годината в случай че осъществяваме недостиг, този буфер би трябвало да покрие държавните разноски, положението на страната, респективно за заплащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се употребява и през идната година, защото тази година досега се оправяме добре ", съобщи икономическият министър.

Според него участието на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало неповторимият късмет България да се показа на интернационалните финансови пазари по метод, по който никоя друга страна не го е направила през 2020 година.

" Имаме 22 излъчвания за близо 10-годишен дълг от над 10-12 страни и България се показа най-добре, съпоставено с други даже сме 10 пъти по-добре от позиция на лихвения ваучър ", добави Борисов.

Външните пазари са оценили страната ни и от позиция на вложенията и за първите седем месеца България осъществя много добър растеж на вложенията. " Имаме директни задгранични вложения в размер на 1 милиарда и 400 млн. евро, което е растеж от над 53-54% спрямо миналата година ", установи министърът.

Борисов съобщи, че всеки има право на митинг и той приветства всеки един от протестиращите.

" Именно поради това ние от Министерството на стопанската система търсим консенсуса и търсим единодушието. В миг на рецесия имаме потребност от синергия, от споразумение, от този надпис на Народното събрание " Съединението прави силата ", имаме потребност от разговор. Именно поради това аз се пробвам да върша това дружно със синдикати, работодатели, подготвен съм да приказвам и с хората от митинга, да намерим най-хубавите ограничения, тъй че българската стопанска система да бъде на сцената ", разяснява той.

Безработицата сега в България е на извънредно ниско равнище - 7,5%, непокътнати са над 300 000 работни места, добави министърът.

Одобрени са нови планове за микропредприятията на стойност 21 млн. лева Те ще бъдат разплатени през идващите седмици. С работодатели и синдикати са контрактувани две нови ограничения по 78 млн. лева Едната от тях е обвързвана с преструктурирането на бизнеса в посока на работа по време на Коронавирус. Другата е обвързвана с компании с оборот над 500 000 лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР