„Аз ще съм гласът на софиянци“ - произнесе се Борис

...
„Аз ще съм гласът на софиянци“ - произнесе се Борис
Коментари Харесай

Борис Бонев извади „шпагите“ за паркоместата и презастрояването в София

„ Аз ще съм гласът на софиянци “ - произнесе се Борис Бонев, встъпвайки в длъжността си на общински консултант.

Той побърза да групира главните проблеми на София в пет съществени посоки - презастрояването, градският превоз, който би трябвало да стане желан от софиянци, нечистият въздух, паркирането и хаосът в града, както и качеството на градската среда в кварталите. Но дали това е так и дали той е гласът на софиянци?

Наскоро бяха оповестени данни от изследване, направено от организация „ Ноема “ през октомври и поръчано от задграничен вложител, който желае да отвори капиталовата врата на българския пазар.

Какво демонстрират резултатите от изследването и мнението на евентуалните вложители?

В най-общи линии резултатите демонстрират, че жителите от тези региони не виждат презастрояването като проблем номер едно – единствено 57% от запитаните го считат за значим проблем. Но цели 76% споделят, че най-големият проблем е неналичието тук-там за паркиране – а това е сигнал точно във връзка с преазастрояването и планирането му по отношение на по този начин нужните вторични резултати от него.

„ Чух от много хора, че смятат София за град, който е презастроен и няма смисъл да се влага повече. Затова и направих изследване, с цел да схвана настройките на хората и стана ясно, че най-големият проблем за хората е неналичието на паркоместа. “, споделя хърватският бизнесмен, поръчал изследването Йосип Мюлер. И прибавя:

„ Като вложител бих споделил, че най-големият проблем на София е, че няма ясни критерии какво се случва, когато ще строиш нещо. Ако казусът е паркирането, то всички нови планове би трябвало да бъдат обезпечени в това направление и да не основават по-голям проблем.

Презастрояването е проблем, само че не в границите на прекомерно огромна плътност на застрояване, а в неналичието на строги условия като това да има задоволително места за паркиране. Само при ясни критерии няма да има отрицание – другояче се появява такова и то с етикет "презастрояване ".

Оказва се, че главният проблем на София e неналичието на паркоместа и паркинги, както и организация на строителството. Тук Борис Бонев е напипал извънредно тъкмо публичното мнение и е в синхрон с него. „ Как Скопие и Белград могат да строят 7-8-10-етажни паркинги, а в София не може ", попита още той и продължи с въпрос къде отиват парите от синя и зелена зона, откакто с тях би трябвало да се построяват паркинги, а това не се случва.

Фрапиращ е образецът с построяването на небостъргач в самият център на София – площад Македония. Там в диаметър от 200 метра ще се намират 3 големи здания – КНСБ, Телус и новият 113-метров небостъргач Ай тауър.

Проучването обгръща живущите точно в този регион, тъй като Йосип Мюлер възнамерява инвестиция там. 66% от живущите в близост не утвърждават издигането на този нов небостъргач.

Освен това, не е ясно по какъв начин ще се провежда паркирането в региона откакто постройката бъде издигната?
Ето, точно тук ще чакаме Бонев да покаже своята решителност да съставлява жителите, още повече, че той показва недвусмислено желание да се бори с това нерегламентирано строителство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР