Аз ще изляза от всеобщия тренд на коментарите за ваксинационните

...
Аз ще изляза от всеобщия тренд на коментарите за ваксинационните
Коментари Харесай

Адвокат: За ваксинираните не може да важат същите ограничения като неваксинираните

 Аз ще изляза от всеобщия тренд на мненията за имунизационните паспорти и няма да приказвам за " ограничение на правата на неимунизираните ". Това е лесният, само че повърхностен метод за интерпретиране на въпроса. Това проучва пловдивският юрист по здравно право Мария Шаркова. И продължава:

Аз ще приказвам за пропроционалност.

Към момента в доста страни, в това число в България, са въведени общи (спрямо всички) ограничавания във връзка с: достъп до избрани места (ресторанти, кина, теарти, музеи, религиозни храмове), опция за пътешестване (забрана за влизане през границите на дадена страна, с изключение на при съществуване на избрани условия), достъп до планова здравна помощ, достъп до присъствено образование в учебните заведения и детските градини, карантиране след пътешестване или при контакт с болен.

Когато приказваме за пропорция на ограниченията, следва да съобразим дали те подхождат на задачите, които желаеме да реализираме: да ограничим разпространяването на болестта, да ограничим броя на тежките и смъртните случаи, да предпазим здравната система от натоварване. Като се вземат поради съществуващите научни данни за имунизациите, към този миг е ясно, че: Ваксинираните хора са 100% защитени от тежко развиване на болестта, т.е не съставляват риск да натоварят здравната система.

Ваксинираните хора не могат или в извънредно редки случаи могат да заразят неимунизиран човек.

Между 70 и 95 индивида от 100, които са имунизирани с две дози от разнообразни ваксини, са защитени от заразяване.

Това значи, че по отношение на тези хора горепосочените ограничаващи ограничения засягат непропорционално правото им на персонален живот, религиозна независимост, правото на напредване или обучение. Няма причина имунизираният жител да бъде третиран по същия метод като неимунизирания, тъй като той не съставлява риск за себе си, за близките и за здравната система.

Ето за какво, смяната на ограничаващите ограничения с въвеждане на изключения от общите органичителни правила за имунизираните, не визира правата на неимунизираните по никакъв метод. Те по този начин или другояче се подчиняват на общите противоепидемични ограничения, въведени в съответната страна, тъй като са избрали този метод на предотвратяване от вируса при съществуване на по-лесна, бърза и сигурна опция.

П.С. Разумно би било при въвеждане на такива благоприятни условия, да останат наложителни за ВСИЧКИ маските и дезинфекцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР