Аз считам, че решението да се върви към преговори за

...
Аз считам, че решението да се върви към преговори за
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Решението да се върви към преговори за F-16 е правилното

Аз смятам, че решението да се върви към договаряния за придобиване на аероплан F-16 е вярното. Министерство на защитата на първо място е в дълг към обществото да даде повече причини за какво се стигна до избора на този аероплан. Това сподели в изявление за БГНЕС специалистът по сигурност Йордан Божилов, ръководител на Софийски конгрес за сигурност.

Самолетът F-16 е едно главно бойно средство, което би трябвало да има доста качества - и за отбрана и защита на въздушното пространство, за подкрепяне на Сухопътните сили, за решение на въпроси в съгласуваност с Военноморските сили. От тази позиция, решението може да бъде само сложно, ето за какво би трябвало да бъдат оценени всички фактори – и политически, геостратегически, военно-технически, финансови и така нататък, счита специалистът. Така, отчитайки всички тези критерии, в последна сметка, той смята, че решението да се върви към договаряния за придобиване на аероплан F-16 е вярното.

„ Министерство на защитата е в дълг към обществото да даде повече причини за това за какво се стигна до този аероплан, тъй като не е единствено въпрос на финансиране, не е единствено въпрос на схеми за заплащане, придобиване и т. н. “, акцентира той.

Йордан Божилов даде образец като сподели, че преди повече от 6 месеца словашкото държавно управление, което било в същата позиция и сравнявало самолетите F-16 и Gripen, защото и Словакия ще придобива нови самолети, е направило цялостен разбор на военно-техническите параметри, на качествата, на опциите за поддръжка, опциите за заплащане и така нататък и стига до безапелационния извод, че самолетът F-16 е по-добър.

„ И фактически ние виждаме, че по такива параметри като: опция за носене на въоръжение, благоприятни условия за наблюдаване, или благоприятни условия за опериране в друг диапазон километри от пункта за политане, са доста по-големи “, уточни той.

Експертът съобщи, че в дълготраен аспект F-16 излиза равносилен като средства с Gripen.

Божилов изясни, че това са първите огромни модернизационни планове на България, които се осъществят – и значими, и огромни, и скъпи. Той допуска, че проблемите с процедурата може би се дължат на растежа. „ Според мен имаше много съществени проблеми в самата процедура. Първо - когато са се готвили документите за решение на НС-за установяване на цена, способи на заплащане, време на доставка-не са били проучени всичките благоприятни условия. Аз си припомням през 2012г. до момента в който бях в МО, тогава се проучваха благоприятни условия за придобиване на Gripen и на аероплан F-16 - втора употреба. Тогава бяха заложени избрани параметри и аз виждам, че тези параметри са копирани и в новото решение, като единствено цената е повишена. И тук ми се коства, че потенциалът за правене на сходни решения, потенциалът за осъществяване на сходни огромни процедури, придобивания, не е на нужната висота “, изясни Божилов. Това, го кара да мисли, че ние самите сме си заложили някои проблеми, които виждаме в този момент при взимане на решението за придобиване на F-16 или на Gripen. “Не са ни отговорни нито американците, нито шведите, просто ние сме си заложили такива параметри, които значително са и изкуствени, или пък може би се е имало поради, че те ще бъдат в интерес на българската страна, само че в последна сметка се оказва, че те са проблематични ”, съобщи той.

Има проблем във финансово-икономическия аспект и за другите два плана

Според специалиста тъкмо във финансово – икономическия аспект освен за този план има проблеми, само че има такива и за останалите два огромни модернизационни плана – тези на Сухопътни войски и на Военноморските сили.

„ Ние нямаме избрана процедура за този вид придобивания на основни военни качества, те са изключени от разпоредбите на Закона за публичните поръчки. Този закон не се ползва, тъй като се придобива военна техника и има класифицирана информация. Оттам нататък, ние гледаме какви са методите, които и други страни ползват и се опитваме горе долу по същия метод да подходим. Но за мен проблематично е това, което залагаме. Отнася се и за самолетите F-16, и за бронираните машини и за корабите. Впрочем, ние към този момент видяхме, че заложената от нас концепция за финансова скица за заплащания не работи при самолетите F-16. Според мен, тя няма да работи и при другите планове “, акцентира Божилов. Той изясни, че финансовата скица включва приемане на всички нужни артикули в границите на 6-7-8 години и разсрочено заплащане за 12 години напред.

„ Ако вземем плана за бойни машини какво се получава? Народното събрание е определило първата година от осъществяване на плана да бъдат получени 12 машини. Тези машини по плановете на МО костват избрана сума. Народно събрание обаче е решило, че бюджетът на МО ще покрие единствено част от тази сума. През втората година - МО следва да получи 20 машини, на ориентировъчна цена съгласно плановете на МО от 195 млн. лева, а одобреното от Народното събрание заплащане е 100 млн.лв. И по този начин до осмата година, когато следва да се доставят последните машини и артикули. Тоест от първата до последната година на произвеждане на машините компанията, ще работи напълно на загуба. В последна сметка за 6 години фирмата- производител, която и да е тя, ще натрупа недостиг от 600 млн. лева Чак след осмата година Министерството на защитата ще възвърне средствата за създадените и към този момент доставени машини. И тук влизаме в несъгласие с концепцията български компании да създават тези машини, да бъдат главен реализатор или подизпълнител “, съобщи ръководителят на Софийски конгрес за сигурност. Така той зададе въпрос: Коя българска компания може да си разреши да кредитира страната с 600 млн. лева за 6-7-8 години и да си получи възвращаемостта чак след 12 години? Чрез схемата за заплащане, която видимо е добра за бюджета на Министерството на защитата, защото планува разсрочено заплащане, се отстрани опцията за присъединяване на български компании, които имат релативно малко благоприятни условия за обезпечаване на такива заемни средства. По същият метод, съгласно него е и с корабите, по същия метод, по думите му беше заложено и със самолетите.

„ За мен казусът е, че не са регистрирани всички особености – стопански и финансови. Като концепция за бюджета е положително – да го разсрочим, по-малко да плащаме в години, да си получим машините, само че икономическата логичност, икономическите закони, финансовите закони споделят друго “, уточни той. Необходим е по-голям натурализъм и далновидност при правене на процедурите за рационализация на въоръжените сили.

Йордан Божилов беше шеф на политическия кабинет на министъра на защитата в първия кабинет „ Борисов “, назначен през 2010 година. Той описа, че е очевидец по какъв начин се плащали преди време покупко-продажбите за хеликоптери и за транспортни самолети. „ Там заплащането се извършваше при приемане на машините, само че имаше и една по-сложна скица, в която имаше в това число и предплатено заплащане. Сложна и неизгодна за нас скица “, напомни той. За него казусът се състои в това, че в случай че ние използван схемата на разсрочено заплащане с изравнителни заплащания, откакто бъдат създадени и доставени машините, това значи, че която и да е компания, с цел да ги създаде, би трябвало да вземе някакъв заем. „ Този заем има цена. Сега заемите са към 3% на годишна основа. Тоест в един дълготраен интервал ще се окаже, че компанията, която създава ще би трябвало да кредитира с един заем, чиято цена е не по-малка от 100 млн. лева Това значи, че тези 100 млн. лева в допълнение ще бъдат калкулирани в цената на машините. Иначе казано - ще получим нещо по-скъпо за по-малко качества, с цел да се покрие цената на финансовия запас, а това означа и опция за скрити разноски. Аз тук бих споделил, че ние би трябвало да бягаме от скрити разноски, защото се основават условия за корупция. Ето за какво аз моля да се преразгледат финансовите условия, макар, че те наподобяват доста положителни, макар че те наподобяват положителни от позиция на бюджета, само че от позиция на приемане на положителни машини на действителна цена, и от позиция на включване на българския бизнес, те ще бъдат пагубни и ние няма да можем да включим български компании в производството “, сподели той.

Божилов желае да се оцени опцията за най-широко българско присъединяване във всички планове и целеустремено да се работи за основаване на повече условия за българския бизнес. Да бъде ясно и транспарантно финансирането, „ а да не се окаже, че в цената на машините се крият и някакви други разноски, които производителите ще калкулират, “, изясни специалистът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР