Аз считам, че МВР е разполагало с нужната оперативна информация,

...
Аз считам, че МВР е разполагало с нужната оперативна информация,
Коментари Харесай

Петър Куленски: МВР е разполагало с нужната оперативна информация, за да извърши арестите

Аз смятам, че Министерство на вътрешните работи е разполагало с нужната оперативна информация, с цел да извърши арестите.

Прокуратурата има съществена функционалност в следствието, тя може сама да прави процесуално-следствени дейности. Има отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия от месец юни 2021 година, който е изпратен на прокуратурата още тогава. В него е посочено, че на страната е била нанесена вреда в размер на близо 560 милиона лв. вследствие неупражнен надзор от страна на Министерството на финансите над Държавната комисия за хазарта и тук поражда въпросът дали прокуратурата саботира дейностите по следствието по отношение на корупционните сигнали, за какво не проверява и за какво не събира доказателства, които касаят информацията за корупция в предходното ръководство. Това съобщи в „Говори сега“ Петър Куленски, заместник-председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и член на правната комисия.

По думите му атмосферата в Народното събрание сега е много нажежена и от „Продължаваме промяната“ са длъжни да се оправят със обстановката.

„Не желая да разясня фигурата на Васил Божков като очевидец, само че съгласно мен едно лице когато разполага с оперативни данни за осъществени закононарушения, то прокуратурата би следвало да откри метод да събере тези данни чрез методите в Наказателно-процесуален кодекс и да инициира съответните производства, с цел да може отговорните за това да получат своите наказания“, добави Петър Куленски.

Той добави, че в тази ситуация става въпрос за изнудване. Депутатът разяснява и закриването на профилираното правораздаване.

„Очакваме тази седмица законопроектът да влезе в пленарна зала, да бъде гласуван на първо четене, по-късно ще има период за оферти сред първо и второ четене, ще създадем работна група, в която да доизчистим текстовете. Има неща, които би трябвало да допрецизираме по отношение на правата на магистратите и на правосъдните чиновници – да бъдат оптимално добре предпазени и те да бъдат преназначени на своите нови позиции“, разясни Петър Куленски.

Той посочи, че всички правосъдни магистрати ще запазят местата си в правосъдната система, като ще продължат да бъдат съдии и прокурори.

„Второто четене се надявам да бъде тази седмица, която следва в пленарна зала, по-късно ще имаме една до 2 седмици работа в комисия и се надявам при започване на месец април да гласуваме законопроекта на второ четене в зала и той да стане факт“, съобщи Петър Куленски.

Той акцентира, че в обединението са единни и не се чакат изненади, защото гласоподават консолидирано.

„Нямаме проблем по отношение на това какво да се случи с КПКОНПИ, имаме напълно нов законопроект, който изисква повече работа. Идеята е КПКОНПИ да се раздели на две, директно откакто се закрие профилираното правосъдие“, добави Петър Куленски.

Той акцентира, че от „Продължаваме промяната“ нямат проекти за събаряне на имунитета на народни представители от ГЕРБ и окачестви тази информация като „поредната нечиста сделка от страна на опозицията“.

Петър Куленски даде оценка и на 100-те дни работа на държавното управление. „Работим в положително движение, вървим по график“, сподели още Куленски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР