Аз считам, че МВР е разполагало с нужната оперативна информация,

...
Аз считам, че МВР е разполагало с нужната оперативна информация,
Коментари Харесай

Петър Куленски: МВР има нужната информация за арестите

" Аз смятам, че Министерство на вътрешните работи е разполагало с нужната оперативна информация, с цел да извърши арестите. Прокуратурата има съществена функционалност в следствието, тя може сама да прави процесуално-следствени дейности. Има отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия от месец юни 2021 година, който е изпратен на прокуратурата още тогава. В него е посочено, че на страната е била нанесена вреда в размер на близо 560 милиона лв. вследствие неупражнен надзор от страна на Министерството на финансите над Държавната комисия за хазарта и тук поражда въпросът дали прокуратурата саботира дейностите по следствието по отношение на корупционните сигнали, за какво не проверява и за какво не събира доказателства, които касаят информацията за корупция в предходното ръководство ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия Петър Куленски, заместник-председател на парламентарната група на " Продължаваме промяната " и член на правната комисия.

По думите му атмосферата в Народното събрание сега е много нажежена и от " Продължаваме промяната " са длъжни да се оправят със обстановката.

" Не желая да разясня фигурата на Васил Божков като очевидец, само че съгласно мен едно лице когато разполага с оперативни данни за осъществени закононарушения, то прокуратурата би следвало да откри метод да събере тези данни чрез методите в Наказателно-процесуален кодекс и да инициира съответните производства, с цел да може отговорните за това да получат своите санкции ", добави Петър Куленски.

Той добави, че в тази ситуация става въпрос за изнудване. Депутатът разяснява и закриването на профилираното правораздаване.

" Очакваме тази седмица законопроектът да влезе в пленарна зала, да бъде гласуван на първо четене, по-късно ще има период за оферти сред първо и второ четене, ще създадем работна група, в която да доизчистим текстовете. Има неща, които би трябвало да допрецизираме по отношение на правата на магистратите и на правосъдните чиновници - да бъдат оптимално добре предпазени и те да бъдат преназначени на своите нови позиции ", разясни Петър Куленски.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Той посочи, че всички правосъдни магистрати ще запазят местата си в правосъдната система, като ще продължат да бъдат съдии и прокурори.

" Второто четене се надявам да бъде тази седмица, която следва в пленарна зала, по-късно ще имаме една до 2 седмици работа в комисия и се надявам при започване на месец април да гласуваме законопроекта на второ четене в зала и той да стане факт ", съобщи Петър Куленски.

Той акцентира, че в обединението са единни и не се чакат изненади, защото гласоподават консолидирано.

" Нямаме проблем по отношение на това какво да се случи с КПКОНПИ, имаме напълно нов законопроект, който изисква повече работа. Идеята е КПКОНПИ да се раздели на две, директно откакто се закрие профилираното правораздаване ", добави Петър Куленски.

Той акцентира, че от " Продължаваме промяната " нямат проекти за събаряне на имунитета на народни представители от ГЕРБ и окачестви тази информация като " следващата нечиста сделка от страна на опозицията ".

Петър Куленски даде оценка и на 100-те дни работа на държавното управление. " Работим в положително движение, вървим по график ", сподели още Куленски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР