Аз съм уверен, че в момента, в който спре да

...
Аз съм уверен, че в момента, в който спре да
Коментари Харесай

Атанас Гогов: Хора, повярвайте си! България може повече, няма от каков да се страхуваме

Аз съм убеден, че сега, в който спре да се краде в България, сега, в който спрат да се усвояват тези подправени бюджети и тези пари останат в страната и обществото и те се върнат и вложат в развиването на страната и нашите деца, България е задоволително богата страна, с цел да можем доста бързо да изплуваме и да се развиваме. За хората би трябвало да стане ясно - към този момент няма боязън, ние не се опасяваме. Хора, повярвайте си!
Това сподели пред Фрог Нюз младият бизнесмен и интензивно протестиращ жител Анастас Гогово, с който разговаряхме по доста от тематиките,

свързани с митингите. Вижте какво още показа той с нас в първото от поредицата ни изявленията „ Лицата на митингите - 2020 “:

Днес има самодейност на протестиращите пред немското посолство у нас. Преди седмица имаше проява пред посолството на Съединени американски щати. Какво могат да кажат протестиращите на непознатите посланици у нас?

Според мен това, към което всички сме се обединили и заявяваме отговорно е, че виждаме една негласна поддръжка или най-малкото равнодушие от страна на Европа, от страна на нашите сътрудници в Европейски Съюз, към това безвластие към това държавно управление, към всички тези, бих споделил зловредни, не просто нездравословни, процеси, които се случват в България. Няма да разясня в това число и изявлението на ръководителят на ЕНП*, Манфрет Вебер, което беше представено преди седмица, че „ Ние поддържаме това държавно управление в битката му с корупцията “.

Това държавно управление е знак на корупцията, каква битка и какво поддържане?

За нас това е притеснителното, че в действителност това опорочаване на българската реалност, което ние следим надали не, аз по този начин го разбирам – като негласна поддръжка. Затова нарекохме самодейността пред немското посолство „ Да си затворим очите “. Имаше един филм „ Широко затворени очи “.

Не мислите ли, че непознатите посланици у нас и непознатите страни виждат от митингите у нас единствено едни блокади на кръстовища и хора които крещят „ Оставка “? Мислите ли, че те са наясно с настояванията на протестиращите?

Те са пределно наясно. Няма да разясняваме и да цитираме още веднъж грамите на някогашния американски дипломат Байърли, които излязоха в Уикилийкс. Както нашето разузнаване работи, по този начин и тяхното работи. Те са изцяло наясно с процесите, които текат в България.

В последна сметка посланиците живеят в нашата действителност дружно с нас и споделят всичко това, без значение, че не са толкоз наранени или въобще не са наранени от тази действителност, за разлика от нас, които сме локалното население и понасяме тези удари върху гърбовете си.

В началото на митингите имаше едно съобщение от страна на Американското посолство, което предупреждаваше американските жители в страната да заобикалят местата, на които се организират митингите Дори предизвестието беше за равнище на опасност за терористични актове в страната. Малко по-късно излезе формалната им позиция, че поддържат спазването на правото на митинги на всеки. Ние като медия не сме попадали на информация дали други посолства са имали такива предизвестия. Вие имате ли такава информация? Знаете ли дали други непознати представителства са определили митингите като рискови и с капацитет да провокират вълнения?

Не бих могъл да разясня позицията на американското посолство. Те си имат секюрити протоколи. Вероятно може да са имали някаква информация, може да е имало информация.

Както знаем и господин Божков и господин Пеевски са в Дубай. Те не са в България, само че това не им пречи да дават разпоредби или да заплащат на наемници, които да координират събитията и процесите. Самия ГЕРБ има задоволително запаси, отвън формалните източници. Знаем обстановката с „ Делта Гард “.

Вие имате ли такава съответна информация?

Лично аз нямам такава информация, или най-малко нямам достъп до такава информация. Най-вероятно службите имат своите източници. Смятам, че това, което американското посолство е излъчило е било плод на някаква първична информация, която в следствие се е трансформирала. Възможно е това да не е било действителна опасност и те просто да са реагирали свръх пртективно. Не знам защо са имали информация - дали господин Божков, дали господин Пеевски или други функционери в сянка, може да бъдат и Движение за права и свободи, нямам визия, само че очевидно се е трансформирала и след това към този момент разсъдъкът е проговорил. Нямам информация за други такива ограничения от посолства. Дори за тази публикация на американското посолство чух от Вас, не е стигнало преди този момент до мен.

Какво очаквате да се случи пред немското посолство? Видях каква се случи пред американското посолство, където се срещнах и с Вас - че жандармерията и полицията работят много тактически по отношение на протестиращите. Очаквате ли по-сериозни реакции от страна на униформените?

Аз персонално не чакам по-сериозна реакция. Още повече, че Борисов съобщи, че няма да се отстраняват със мощ лагерите и блокадите на протестиращите. Това би трябвало да дава подтекст на приемливост към митингите.

Да, жандармерията би трябвало да извърши своите отговорности и да обезпечи периметър на сигурност, само че това е кротичък митинг, ние отиваме да заявим нашата гражданска позиция без експанзия и изцяло толерантно. Просто желаеме да споделяме едно обръщение към немското посолство, което е: „ Стига толкоз. Приберете си вие вересиите “. Лично да им го кажем.

Все отново би трябвало да помним, че това, което се случва сега, не е проведено от някаква партия или обединяване. Това е безусловно гражданска самодейност на будни жители. Това е, може би, най-значимата демонстрация на гражданското общество на България през последните години. Всъщност това е най-хубавият сигнал, че в случай че досега то се е формирало, развивало или е било заспало, то се пробужда и хората към този момент изрично стартират да декларират и да търсят правата си и да търсят нормалност.

Всяка една акция пред непознато посолство притегля вниманието на задгранични медии. Очаквате ли отразяване? Изпратили ли се информация до медии, отвън страната за митинга пред посолството на Германия?

Надявам се да генерираме доста такова внимание. Нямаме директен контакт, само че аз персонално през вчерашния ден написах съобщенrя да RT, през днешния ден видях, че мой прочут е писал на The Guardian, мисля по-късно да изпратя известие до BBC, на CNN, на Свободна Европа. Мисля, че това биха били медии, които биха имали интерес да отразят това, което се случва в България.

Какви са настояванията на митинга, ръководещите все изясняват, че не са схващат какво желаят протестиращите?

И мен доста хора ме питат какви са желаният и аз кого съставлявам. Аз не съставлявам никого, аз съм човек и жител на тази страна - съставлявам себе си.

Ако мога да съставлявам някого, без никой да ме е упълномощил, то това е позицията, която споделям с мои другари и съидейници, с които дружно протестираме и дружно пазиме нашите кардинални позиции. Това, което е редно да се случи, е това за което би трябвало да приказваме.

Трябва да приказваме за това поради което се случи всичко, за тази обърканост, в която се намира България.

Някъде четох статистика, ще изтъквам по памет, само че може да се види - 2008 година при 100 пенсиониращи се жители в ефикасна трудова възраст са влизали 124 нови работещи хора. 2018 година са влизали 62, по спомен отново споделям, че изтъквам.

Това е тревожно. Преди към месец имах диалог с върховен специалист в региона на застраховането, който показа, че в резултат на тази наклонност през 2032 година налозите, които ще събираме в резултата на тази трудова претовареност няма да могат да покриват обществените разноски на страната.

Това значи, че страната ще банкрутира.

Повечето претенции са за правосъдна промяна, за смяна в Конституцията, за смяна на метода, по който се избират народни представители. Дори да се трансформират всички тези неща България има ли стопанска система, която да увеличи качеството на живот в страната, имаме ли човешкия капитал, който да направи това?

Аз имам вяра, че имаме и стопанска система и човешки запас. Лично аз работя с извънредно доста младежи, специалисти, висши мениджъри, изпълнителни шефове на огромни компании, млади бизнесмени, които започват своя първи бизнес, само че за сметка на това го вършат извънредно отдадено и влагайки доста сърце и експертиза, както в действителност би трябвало да се прави това.

Така че аз съм безусловно спокоен и уверен, че в това число и вие, и аз, и хората на Орлов мост, в случай че бъдем номинирани за експертни и управителни позиции в едно държавно управление, ние ще се оправим в пъти по-добре от тази сган, оправдавам се, само че ще употребявам тази дума, която е обсадила Министерския съвет, висшите постове в законодателната и изпълнителната власт.

А не смятате ли, че има доста огромен проблем и с ниските равнища на администрациите и в действителност тази „ сган “ е в действителност повсеместна?

Има проблем, само че този проблем е решим. Той е решим с далновидно управническо мислене, с образования, с тренинги, с повишение на стандартите и атестациите, през които те минават. В момента, в който това назначение на калинки и ширещата се шуробаджанащина бъде пресечена, ще има сензитивна смяна.

Нека да дам образец с Грузия и това, което се случи там в тяхното вътрешно министерство. Първо беше направена статистика за жертвите от пътни произшествия. Това предхождаше решението да бъдат уволнени или съкратени всички чиновници. Минаха няколко месеца, това също може да се ревизира, тъй като беше направено благодарение на американска организация, жертвите по пътищата не се бяха повишили, т.е. бяха същото число, което значи, че полицията не е имала отношение намаляването на жертвите на пътя. Тогава беше основан нов, доста непоколебим и строен развой по асортимент, препоръка и назначение на младежи, некорумпирани, необременени от силовите структури, момчета и девойки, които бяха закърмени и възпитани с родолюбие, отношение и почитание към достойнството на пагона, които в действителност пренаписаха историята.

Това, за което и аз Ви запитвам е в тази посока - в действителност по какъв начин може да се реши казуса с манталитета и морала на хората, които заемат позиции не поради експертност, знания или обучение.

Този проблем с манталитета е въпрос на някакви полезности, които хората разпознават като лична просвета. Това, което е проблем в действителност с този нрав, е въпрос на културологичните полезности на този емпауър брандинга (от англ. „ empower branding “ - овластяване, предоставяне на пълномощия –б.р.).

Това също е въпрос на работа, на връзка, на взаимоотношение с тези хора. Както и на смяна на метода им на работа. Това е въпрос на организационна логика на психиката, за която има тонове изписана литература и отлични специалисти, в това число и в България, доста психолози и мои сътрудници, които могат да свършат чудесна работа и те я правят в частните компании. Нека пренесем тези положителни практики в държавната администрация.

На някой това може да му прозвучи като предложение на всички места да влязат психолози и да им обяснят на тези хора, че това не може да се търпи повече.

Да, даже и такова може да е по-простото пояснение. Задължително би трябвало да кажем следното, че всяка една форма на администрация, всеки, който е учил „ Публична администрация “ това му се споделя в първия ден и час, в който той влезе в университета: Всяка една форма на обществена администрация е основана да служи и да обслужва ползите на гражданското общество, да улеснява живота на жителите и да им оказва помощ те да основават добавена стойност посредством техните действия и начинания.

Вярвате ли, че в действителност на това са учени хората в администрациите?

В университета - да, в държавните администрации това или се подминава доста комфортно, или се замита под килима и не се приказва за него. Това е основата. За какво друго е тази администрация, с цел да краде ли? Аз не съм дал своя вот, с цел да крадат от моя бюджет, не съм дал своя вот, с цел да крадат от моите осигуровки и от заплата ми, не съм дал своя вот, с цел да се тормозя за детето си, като минат още 10-15 години дали ще има страна, в която да живее.

Това, което следва да направи, е парламент и държавно управление не просто на квотен принцип, а на мажоритарен принцип. Хора, които да заявят своята еднаквост и експертност. Едно ново държавно управление, което, дано го кажем по този начин, това ще е гибелен политически план. Правителство, което да направи всички тези нужни промени. Да, това ще бъде мъчително в някакъв миг, само че цената на тази промяна ще бъде по-късно, че който и да пристигна по-късно, като Бойко Борисов, като тази тайфа нарушители и мутри, в случай че се пробва да стартира да краде или да върне обстановката каквато е в този момент, това да бъде с цената единствено на революция.

Нека да дойдат тези хора, дано създадем тази смяна, дано преживеем тази промяна ние като общество и като народ, дано да се хванем дружно за ръце, отговорно да минем през този развой. Да няма какво да се залъгваме, че няма да е мъчително. Но аз съм убеден, че сега, в който спре да се краде в България, сега, в който спрат да се усвояват тези подправени бюджети и тези пари останат в страната и обществото и те се върнат и вложат в развиването на страната и нашите деца, България е задоволително богата страна, с цел да можем доста бързо да изплуваме и да се развиваме. Ние можем да бъдем, изцяло действително съгласно мен, една от 10-те водещи стопански системи в Европа. Амбициозно е да приказваме за топ 5, само че за топ 10 е изцяло реалистично.

Ние сме дребна страна, само че богата и на естествени запаси, и на изкопаеми, и на водни запаси, географски сме отлично ситуирани. Не може в тази България един Северозапад да е в такова положение. Един Видин – град, който се намира на две граници, на река – цялата област там по какъв начин е? Какво вършим?

Вместо да строим, да вършим фабрики в района, хората от там се извозват с автобуси да работят в индустриална зона „ Тракия “ в Пловдив, където се влага и има политики. Във Видин някакъв дерибей се държи като робовладелец, надали не. Как това да стане в 21 век? Хората отиват на Марс, изпращат кораби в космоса, а у нас сходни неща се вършат и се толерират от държавното управление.

Навсякъде се оказва, че има дерибеи. Това не се ли толерира и от самите хора там?

Да, само че по какъв начин това може да се случва в една правова страна. Не мисля, че се толерира от хората. Те са уплашени, небогати са и са угнетени. Не се толерира от тях, те живеят в боязън и според. Може да се промени това сега, в който техните доходи се повишат и се види, че има дейни жители, които декларират своята позиция, и най-много властта и полицията извършва своите законови вменени отговорности.

Видяхме какво стана оня ден - по какъв начин полицията отхвърля да извършва влезнало в действие правосъдно решение. За завода „ Измет приказвам “ и „ Делта гард “. Шефът на полицията където сподели: „ Ама не може ли да изчакаме няколко часа “. Ама по какъв начин по този начин? Кой си ти и какво има да чакаш, вместо да се извърши влезнало в действие правосъдно решение? Закона е вменил това. Това е тотално тъпчене и нарушение на закона.

За хората би трябвало да стане ясно - към този момент няма боязън, ние не се опасяваме. Ние би трябвало в случай че ще и с кирки и лопати да тръгнем по улиците. Няма от какво повече да се опасяваме. Хора, повярвайте си!

Интервю на Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР