Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за

...
Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за
Коментари Харесай

Манолова учудена, че КНСБ играе против интересите на миньорите от Бобов дол

Аз съм тук като вносител на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), които да дадат опция на миньорите от последния под земята рудник (около 80 души) да се пенсионират по метода, по който се пенсионираха всички останали миньори до края на предходната година.

Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, откакто сътрудниците от Националния съвет за тристранно съдействие отхвърлиха тя да участва на съвещанието.

Манолова изясни, че измененията са импортирани още в края на януари посредством ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Манолова изясни, че е била помолена от Светлана Ангелова, която има задължения в изборния си регион, да пристигна на това съвещание. За това е уведомила и министъра на труда и обществената политика още в края на предходната седмица.

Защитата на законопроекта се постанова, съгласно Манолова, защото в края на предходната година без никакви диспути в Народното събрание и без финансова аргументация на миньорите е отнето правото да се пенсионират по реда, по който са се пенсионирали досега.

Става дума за миньорите с 10-15 година трудов стаж.

" За мен е неуместно профсъюз, който пази правата на миньорите, да се разгласи против пенсионирането на последните 80 души от последния закрит рудник - това е рудник " Бобов дол ", по условия, които са били годни до края на предходната година. Това е непочтено, незаслужено. Точно тук, тъкмо от синдикатите не чаках сходна позиция ", разяснява тя.

Стана ясно, че Национален осигурителен институт е издал съответното напътствие и за всички, които са съкратени през 2017 година е била дадена опция, макар променените в края на предходната година текстове, да се пенсионират по досегашния ред.

Това са миньори от последния закрит рудник - от преди три дни. Утре законопроектът ще се гледа в обществена комисия. Законопроектът е импортиран от Светлана Ангелова през ПГ на ГЕРБ.

Манолова посочи, че мнението по този законопроект на КНСБ е негативно.

Кирил Минев, миньор, съобщи, че рудникът затваря и служащите са съкратени и уволнени от работа. " На нас ни се лишава това право ние да се пенсионираме по-рано ", разяснява той.

Елза Величкова - кмет на община Бобов дол, съобщи, че общината остава с доста безработни. " Един обществен проблем в действителност назрява ", разяснява тя.

Законопроектът визира 80 индивида, които се пенсионират поетапно. " Заедно с госпожа Манолова дойдохме тук, с цел да желаеме поддръжка и странното е, че тъкмо синдиката на КНСБ, който би трябвало да пази интереса на миньорите - да имат нещо срещу това миньорите да участват ", съобщи Величкова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР