Аз съм от Европа. Не съм от Европа на Брюксел

...
Аз съм от Европа. Не съм от Европа на Брюксел
Коментари Харесай

Франс Тимерманс – Длъжен да опита

Аз съм от Европа. Не съм от Европа на Брюксел или на Страсбург. Аз съм от тази Европа. И едно от огромните провокации пред Европейския съюз и за като хората, които имаме вяра в тази идея, е да подсигуряваме този облик да се върне в визиите на хората: “Ние сме Европа ”. Дори мога да кажа “Всеки е от Европа и Европа принадлежи на всички ”. Това би трябвало да се върне.

Тези пламенни слова принадлежат на първия заместник-председател на Европейската комисия, холандецът Франс Тимерманс, който предходната седмица разгласи желанията си да е претендент за номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да е техен знаменосец на идните следващата година избори за Европарламент. И оттова, несъмнено, да е може би идващият ръководител на Европейската комисия, на мястото на настоящия си шеф Жан-Клод Юнкер.

С което Тимерманс стана вторият в конкуренцията да е любимец на ПЕС, откакто предишния месец сходни упоритости съобщи и неговият сътрудник, също заместител на Юнкер, европейският комисар за енергийния съюз Марош Шефчович. Запознати още тогава твърдяха, че някогашният словашки посланик е избързал с оповестяването на кандидатурата си преди приключването на крайния период за приемането им на 18 октомври. Най-малкото, с цел да реши действително възможностите си по отношение на вероятната конкуренция.

С формалното оповестяване на кандидатурата на Тимерманс, Шефчович бързо ще изгуби почва под краката си, считат наблюдаващи. Официална поддръжка холандецът да е “щпиценкандидатът ” на ПЕС към този момент е декларирана от водача на Германската социалдемократическата партия (ГСДП) Андреа Нахлес в писмо до водача на европейските социалисти Сергей Станишев предходната седмица. Други национални партии членки на трансконтиненталното политическо обединяване, които ще застанат зад кандидатурата на Франс Тимерманс, са от Испания, Италия и Скандинавските страни. Със сигурност и тези от страните от Бенелюкс ще го поддържат. Неговата Партия на труда в Холандия понесе тежко проваляне на парламентарните избори през 2017 година и остана с девет от 38-те си места в законодателното заседание. Издигането на Тимерманс за “шпиценкандидат ” на европейските социалисти през май 2019 година ще се отрази безспорно позитивно на имиджа й.

С сходна поддръжка за Тимерманс кои партии-членки на ПЕС ще застанат/са застанали публично зад Марош Шефчович ще се знае след 18 октомври и най-сигурно на конгреса на партията в Лисабон при започване на декември, когато ще се вземе окончателното решение. Освен страните от Вишеградската четворка, рамо за словака се очакваше да дадат още България, Румъния, Финландия, Малта и Кипър. Съгласно вътрешните правила на ПЕС всеки искащ да е “щпиценкандидат ” би трябвало да има поддръжката на своята и на минимум още осем национални партии, членове на обединяването, с цел да внесе документите си. Така образувани обаче, двата лагера все по-ясно акцентират продължаващото разделяне Изток-Запад в Европейски Съюз, против което и Тимерманс, и Шефчович оповестиха, че желаят да се борят.

При главния политически конкурент от Европейската национална партия (ЕНП) изборът ще е сред водача на фракцията им в Европарламента, германеца Манфред Вебер и някогашния министър председател на Финландия Александър Щуб. Разбирайте, Запад-Запад. Като зад Вебер към този момент стои полуофициално Ангела Меркел, а поради “известността ” на Щуб отвън европейските среди, мачът наподобява към този момент свирен. Нещо като про-форма конкуренцията Тимерманс-Шефчович, която май се обрисува през декември в Лисабон.

Разбира се всичко е въпрос на ангажименти в последната минути, бакалски сметки, “аз на теб-ти на мен ”, а след това идва и самата предизборна акция. Колкото и да са оптимисти в редиците на ПЕС, надали някой се заблуждава, че европейските социалисти ще завоюват болшинство в Екологичен потенциал след май 2019 година Последни прогнози сочат, че фракцията им в законодателното заседание може да загуби над 70 места в интерес на популистите и да се свие доста от сегашните си 189 места. Тенденция, която я съпътства на всеки идващ избор за Екологичен потенциал от началото на финансовата рецесия през септември 2008 година

Това обаче не плаши Франс Тимерманс, който в изявление за “Файненшъл Таймс ” неотдавна съобщи, че с всички провокации пред които е изправен Европейски Съюз, той е задължен да даде най-хубавото от себе си. Най-малкото за пред децата и внуците му. Холандският политик е роден на 6 май 1961 година в Маастрихт. Има академични дипломи по френска литература, европейско право и история и е полиглот; с изключение на родния си холандски приказва свободно съветски, италиански, френски, немски и британски език. Депутат е в Народното събрание на Холандия от Партията на труда сред 1998 и 2007 година, държавен секретар по европейските въпроси сред 2007 и 2010 година и външен министър сред 2012 и 2014 година Номиниран е от холандското държавно управление през септември 2014 година и назначен за първи заместник-председател на Европейска комисия и европейски комисар по въпросите на върховенството на закона и главните права.

Вади кестените от огъня


Като първи заместник-председател на Европейската комисия, съгласно мнозина Франс Тимерманс е индивидът, който най-вече опази мандата на своя шеф Жан-Клод Юнкер, постоянно изправян пред най-трудните задания. На него принадлежат заслугите за съглашението сред Европейски Съюз и Турция за бежанците през март 2016 година, което укроти рецесията, която заплашваше да раздра континента. И поради естеството на портфейла му, на него се падна отговорността от името на Европейска комисия да задейства член 7 от Договора за Европейски Съюз против Полша и Унгария за неспазване на критериите за господство на закона, а и също по този начин да пази Мадрид за потъпкването на референдума в Каталуния.

За него


Имаме потребност от подобен


Ораторските му качества надвишават всеки един от нас. Това носи своите опасности, само че позитивните резултати са доста повече. Имаме потребност от хора, които умеят да описват история. Ако в същото време умеят малко и да ръководят, това е много добра композиция. Ако има един човек, който желае да завоюва вниманието на залата, това е Франс Тимерманс. И е унищожен, когато не съумява.

Дидерик Самсон, холандски политик


В сложна позиция


Холандски бранител на отворените граници в Европейски Съюз, свободните пазари и свободната търговия, Франс Тимерманс седи решително в традициите на умерената левица, която се намира под блокада от сили от ляво и дясно. Неговата холандска Партия на труда бе посечена на изборите предходната година. Вместо това господин Тимерманс желае да убеди гласоподавателите, че единствено груповата мощ на Европейски Съюз може да отбрани жителите от най-големите ексцесии на финансовия капитализъм, китайския протекционизъм и едностранните подходи на Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Алекс Баркър, английски публицист


Ще ни води


Уверена съм, че Франс Тимерманс сплотява и укрепва нашето европейско политическо семейство и ще ни поведе към мощен взаимен резултат на изборите за Европейски парламент идната година.

Андреа Нахлес, водач на немските социалдемократи, в писмо до водача на ПЕС
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР