Аз съм най-нещастният маршал на Съветския съюз. В Русия ме

...
Аз съм най-нещастният маршал на Съветския съюз. В Русия ме
Коментари Харесай

Как един поляк се нарежда сред най-добрите съветски пълководци

„ Аз съм най-нещастният маршал на Съветския съюз. В Русия ме смятат за поляк, а в Полша – за руснак “, с мъка заключава Константин Рокосовски.

„ Блестящо познаваше военното дело, ясно и тъкмо поставяше задания, мъдро и тактично ревизираше осъществяването на своите заповеди. Към подчинените демонстрираше непрекъснато внимание и като никой различен умееше да прави оценка и развива самодейността на подчинените си командири. Много даваше на другите и умееше в това време да се учи от тях… Трудно ми е да си спомня по-задълбочен, дееспособен, работлив и като цяло талантлив човек “, по този начин надареният руски маршал Георгий Жуковне по-малко надарения маршал Константин Константинович Рокосовски, един от основните създатели на успеха на Съюз на съветските социалистически републики над нацистка Германия. 

 Константин Росоковски и Георги Жуков

Константин Росоковски и Георги Жуков

Своя военен път Костантин Рокосовски, който е роден във Варшава (по това време част от Руската империя), стартира в кавалерията на полетата на Първата международна война. Последвалите през 1917 година две революции, рухването на самодържавието, упадъкът на армията и страната го изправят, както и други поляци от 5-и Каргополски драгунски полк, да се посветят на битката за „ властта на служащите и селяните “ и за „ успеха на международната гражданска война “. И до момента в който другарят по оръжие и братовчед на Константин Константинович, Франц Рокосовски, отпътува за Варшава, той самият се причислява към болшевиките.

 Росоковски през 1917 година

Росоковски през 1917 г.В. Кардашов

Само че на Константин Рокосовски не му се постанова да се бори против родината си по време на разразилата се през 1919 година съветско-полска война. През по-голямата част на гражданската война той води война против белите в Урал, Сибир и в Далечния изток, където се издига до пълководец в кавалерийски полк.   



Hulton Archive/Getty Images

Успешната военна кариера, пък и самият живот на Константин Константинович са могли да бъдат прекратени по време на „ огромния гнет “ – интервала на всеобщи репресии, които обгръщат Съветския съюз в края на 1930-те години. На 17 август 1937 година дивизионният пълководец Рокосовски е задържан по съмнение, че работи за полското и японското разузнаване. В продължение на две години и половина му се постанова да обикаля из пандизите и да понася разпити, до момента в който през март 1940 година с помощта на напъните на военачалник Семьон Тимошенко той е освободен, върнат на служба и с възобновени права. „ Той в никакъв случай не е приказвал за това даже с най-близките хора “, спомня си внукът на командира (и съименник) Константин Рокосовски: „ Само един път, когато майка ми, доста години след войната, го попита за какво постоянно носи револвер със себе си, той : ‘Ако дойдат още веднъж за мен, няма да се дам жив` “.



Министерство на защитата на Руската федерация

По време на тежките отбранителни боеве против Вермахта през лятото на 1941 година Рокосовски се демонстрира като кадърен и съдбоносен пълководец. Въпреки че има нищожни налични човешки и механически запаси, на 28 юли той съумява да отвоюва от германците град Ярцево (който става един от първите освободени руски градове), да забави напредването на съперника към Москва и да обезпечи излизане от обкръжението в прилежащия Смоленск на останалите елементи от две руски армии.

 Съветски бойци в Смоленск

Съветски бойци в СмоленскGlobal Look Press

„ Като се води война край Москва, би трябвало да се мисли за Берлин. Съветските войски безусловно ще влязат в Берлин “, споделя Рокосовски на кореспондента на в. „ Красная звезда “ през октомври 1941 година. През този най-тежък интервал на борбата за столицата неговата 16-а войска, подложена на колосалния напън на съперника, прикрива северозападните подстъпи към града. Войските се борят за всеки метър и стопират германците, а при започване на декември вземат участие в огромното контранастъпление на Червената войска, като отхвърлят вермахта на 100-150 км от града. „ Едва ли може да се уточни различен военачалник, който да работи толкоз сполучливо и при отбранителни, и при настъпателни интервенции по време на отминалата война… Заради дарбата си да планува събитията, той съвсем постоянно безпогрешно разгадаваше желанията на съперника, изпреварваше го и по предписание излизаше победител “,  главният маршал от авиацията Александър Голованов. 



Galina Sanko/Sputnik

Рокосовски става един от създателите на интервенция „ Уран “ по обкръжаването и унищожаването на 6-а войска на Фридрих Паулус в Сталинград. По време на Курската борба през лятото на 1943 година, след която Вермахтът дефинитивно губи самодейност във войната, той толкоз грамотно провежда защитата на северния сектор на Курската дъга, че лишава на германците всички възможностите за пробив. „ Войските на Централния фронт извършиха задачата, – пише военачалникът в своите записки „ Войнишки дълг “. – С упоритата си опозиция те изтощиха силите на врага и осуетиха настъплението му… Не ни се наложи да използваме запасите на Щаба, справихме се без тях, тъй като вярно разпределихме силите, съсредоточихме ги на сектора, който представляваше най-голяма опасност за войските на фронта “.



Sovfoto/Universal Images Group/Getty Images

През 1944 година Константин Константинович командва войските на 1-и Беларуски фронт, който се трансформира в основна ударна мощ по време на интервенцията „ Багратион “. Само през двата летни месеца на „ руския блицкриг “ Червената войска напредва по западното направление съвсем 600 км, освобождава цялата територия на Беларус, част от Прибалтика и Източна Полша. Напълно е разгромена немската група армии „ Център “, а групата армии „ Север “ се оказва в тежко състояние. На 29 юни на Рокосовски, който съперникът назовава „ Генерала-кинжал “, е присвоено званието маршал на Съветския съюз. 



Legion Media

През ноември 1944 година, когато войските на 1-и Беларуски фронт са подготвени за стремглав скок към сърцето на Германия, Константин Константинович ненадейно е назначен за командващ на 2-и Беларуски фронт. Рокосовски си спомня в своите записки за телефонния диалог със Сталин: „ Това беше толкоз ненадейно, че възбудено незабавно попитах: ‘Защо е тази недружелюбност, че от основното направление ме трансферират на вторичен сектор?’. Сталин отговори, че бъркам: в този сектор, на който ме трансферират, влиза в общото западно направление, на което ще работят войските на три фронта — 2-и Беларуски, 1-и Беларуски и 1-и Украински; триумфът на тази решаваща интервенция ще зависи от тясното взаимоотношение на тези фронтове… Ако вие и Конев не се придвижите напред, то и Жуков на никое място няма да напредне,  Върховният главнокомандващ “.



Виктор Кинеловский/Sputnik

В диалог със своя непосредствен приятел – контраразузнавача генерал-лейтенант Николай Железников, Рокосовски е бил по-откровен: „ Аз съм най-нещастният маршал на Съветският съюз. В Русия ме стичат за поляк, а в Полша – за руснак. Аз трябваше да завладява Берлин, бях най-близко от всички. Но Сталин позвъни и сподели: ‘Жуков ще превземе Берлин’. Аз попитах каква е повода за такава недружелюбност, а Сталин : ‘Това не е недружелюбност, това е политика’.  В последна сметка войските на 2-и Беларуски фронт под командването на Константин Константинович разгромяват съперника в Източна Прусия и Померания и блокират 3-а немската танкова войска, като не ѝ позволяват да вземе присъединяване в борбата за Берлин.

 Маршал Жуков, фелдмаршал Бернард Монтгомъри и маршал Росоковски в Берлин

Маршал Жуков, фелдмаршал Бернард Монтгомъри и маршал Росоковски в БерлинСвободни източници

След успеха маршалът краткотрайно се връща в родината. Той командва Северната група руски войски, дислоцирани на територията на Полша. През октомври 1949 година по молба на президента на Полската национална република Болеслав Берут и с разрешението на управлението на Съюз на съветските социалистически републики Рокосовски заема поста министър на националната защита, на който става и маршал на Полша. 



Legion Media

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР