Аз съм Наско и моята душа гори за сцената. Това

...
Аз съм Наско и моята душа гори за сцената. Това
Коментари Харесай

"Всичко може да се случи": кой е бъдещият министър на културата Атанас Атанасов

Аз съм Наско и моята душа гори за сцената ". Това са думи на едно младо момче от Хасково, което връща към живот първомайското село Тататрево като възвръща сцената на локалното читалище и стартира да провежда културни събития там. Тогава Наско, както го се показва и го назовават близки и другари, е студент в компетентност " Актьорско майсторство " в колежа " Уитман " в Съединени американски щати.

Историята на избавената сцена е разказана и в документалния филм " Отключи сцената " (Unlock the stage), който стартира с откъс на известния режисьор Питър Брук: " Пространството на сцената има две правила: 1. Всичко може да се случи и 2. Нещо би трябвало да се случи ".

Шест години по-късно Атанас Атанасов е номинацията за министър на културата от " Продължаваме промяната ". Обявяването му от бъдещия министър председател Кирил Петков след приемането и връщането на мандата провокира изненада, тъй като преди този момент медии посочваха други номинации, а и той не е известно име в тези среди.

Преди дни Атанасов се закле като народен представител, а в този момент 31 годишният бакалавър по театрално изкуство ще влезе в изпълнителната власт. В една сфера, в която също се нуждае от съществени промени, а самият Петков на договарянията за държавно управление в групата за просвета я разгласи като най-важната сфера, тъй като без просвета няма нация.

Така разпоредбите на сцетната за Атанасов може би се придвижват и в политиката, само че в културата с изключение на нещо е значимо и какво ще се случи. Тъй като до момента бъдещият министър не е имал обществени изяви, в които да разяснява възгледите и концепциите си за тази сфера - какви ще са цели му, с какъв екип ще работи, какво ще значи за театъра фактът, че министърът е от тази сфера ще се разбере занапред.

В хор с Асен Василев, в тим - с Григор Димитров

Атанасов бе втори в листата от Хасково след лидера Асен Василев, с който даже са пяли в един хор (макар че са на друга възраст).

Докато живее в родния си град стартира да тренира тенис и едвам на 14 година става републикански екипен първенец по двойки на България дружно с Григор Димитров. През това време учи в хасковската езикова гимназия, а на дипломирането си е един от отличниците на випуска, се схваща от изявления в медиите за него около реновирането на читалището.

На 20 години отпътува за Щатите, където по думите му открива какво желае да прави и това е огромната му обич - сцената.

В колежа " Уитман ", където е признат да учи " актьорско майсторство " с цялостна стипендия, попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, приключил постановка в Колумбийския университет. " За него ми споделиха: " Крис Петит е доста добър човек, само че доста разплаква студентите си, тъй като им споделя всичко в очите, нищо не икономисва! ". И по този начин аз си споделих: " Това е моят човек! ", изяснява Атанасов в изявление за " Стандарт ".

По време на следването си всяко лято се връща в България и в първомайското село Татарево, където живеят неговата баба и дядо. Един ден инцидентно открива, че локалното читалище разполага със сцена, която обаче от години тъне в съсипия и взема решение да я възвърне . Разказва и на приятелите си зад океана за хубостта на българските села и тъжната действителност на тяхното обезлюдяване и по този метод ги притегля към идеята си.

" Отключено: от нищо нещо "

Мечтата му се трансформира в действителност благодарение на 30 доброволци от България и Съединени американски щати. Чрез онлайн акция Атанасов съумява да набере над $15,000 за възобновяване на читалището в село Татарево. Залата е ремонтирана главно и се трансформира в сцена на културни събития, измежду които годишният фестивал " Отключено ". В плана му оказват помощ приятели-доброволци от България и Съединени американски щати се схваща от документалния филм.

Преоткриването е през юли 2015г. с представлението " Отключено: от нищо нещо ".

 Кадър от читалището в Татарево - съгласно Facebook профила на Атанасов - фотографията е от 2015г.
© 15min.lt

Кадър от читалището в Татарево - съгласно Facebook профила на Атанасов - фотографията е от 2015г.

В собствен избирателен клип Атанас Атанасов споделя: " Моята най-голяма идея е била България да може да показа своята просвета и история с целия свят. Нашето място е на международната сцена ".

Именно тази негова самодейност бе изтъкната и като мотив от страна на Кирил Петков за номинацията.
" Той е един младеж, който персонално мен доста ме впечатли, тъй като самичък беше възстановил едно читалище в едно село покрай Пловдив и беше докарал международни звезди от неговите персонални познати да създадат едно от най-хубавите събития в това село, в което аз персонално съм взел участие ", сподели бъдещият министър председател.

Начинанието му става тематика на, разказващ историята на плана Unlock the Stage, който Атанасов основава в Лос Анджелис. Филмът му " Отключи сцената " е показан на 5 интернационалните фестивала като печели 1 място в категорията " Избор на публиката " в Джорджия, Съединени американски щати.

Атанасов е живял в Холивуд. Берлин и Лондон, с изключение на пред камерата и на сцената се изявява и като продуцент на писмено кино.



Кои са другите министри в кабинета " Петков ", вижте
Кой е бъдещият министър председател Кирил Петков -


Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР