Аз съм Митко“ от записите. Категорично в тях участва и

...
Аз съм Митко“ от записите. Категорично в тях участва и
Коментари Харесай

Главният секретар на президента: Аз съм Митко от СРС-тата, не очаквайте да кажа "Ало, Ваньо"

Аз съм „ Митко “ от записите. Категорично в тях взе участие и президентът Румен Радев. Но никой не е оправил опит да осуети инспекцията на антикорупционната комисия за спор на ползи. Точно противоположното.

Това съобщи основният секретар на президента Димитър Стоянов в студиото на бТВ, придобил „ гражданственост “ в последно време като „ Митко от записите “.

Поводът: да разяснява публикуваните от прокуратурата диалози сред командира на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков и президента, събирани със СРС по досъдебно произвеждане против генерала. Все по този начин неразбираемо остава в какво закононарушение държавното обвиняване е заподозряло командира на военновъздушните сили, че да го " закачи ". Но пък популяризира записи, касаещи единствено президента.

В диалозите (от април м.г.) Стойков и Радев приказват за миналогодишната инспекция на КПКОНПИ за спор на ползи на президента в качеството му на пълководец на Военновъздушни сили преди 2016-а – назначил ли е Десислава Генчева, през днешния ден негова брачна половинка, като пиар на Военновъздушни сили. КПКОНПИ излезе с решение на 31 юли предходната година, че нарушаване няма. 

Но при диалозите Стойков пита президента може ли да се протака при предаването на документите и всичко ли би трябвало да се дава на антикорупционната комисия. А Радев препраща „ Хайде, чуйте се с Митко “. Макар за всички да е ясно, че гласът от аудиото е на президента, публикувайки СРС-тата от обвиняването бяха показали, че това евентуално е той. Днес Стоянов не остави място за двусмислие.

„ Така се обръща към мен президентът. Предполагам, че аз съм „ Митко “ от записа, да. Да уточня, че изрично това е гласът на президента “, съобщи той.

След което уточни, че не се е чувал с ген. Стойков към оня миг, когато е бил извършен разговорът между него и президента:

„ Не съм се чувал с генерала, не съм коментирал тази тематика и не съм получавал инструкции от президента за скриване на документи. От 19 февруари м.г. не сме се чували с военачалник Стойков. А диалозите са от април. “

Уточни обаче, че двамата с командира на Военновъздушни сили са се виждали. Но не можа да отговори дали в случай че не със Стойков, е обсъждал тогава тематиката с други някогашни сътрудници от военновъздушните сили. Били минали 10 месеца. Но най-вероятно не бил, съобщи.

Главният секретар на президента съобщи още, че нямал концепция каква е повода ген. Стойков да се обади на Радев за проблема. „ Това е самодейност на генерала. Президентът не знае защо става въпрос, когато подвига телефона “, върна към записите Стоянов.

И позволи, че евентуално командирът е желал повече информация за проблема, тъй като в интервала 2014 година - 2016 година, когато Десислава Радева е била назначена като шеф връзки с обществеността, той е бил боен аташе в Съединени американски щати.

„ Ген. Стойков приказва за всички тези документи съгласно мен заради една причина – 2014 година, 2015 година, 2016 година – всичко това е правено в отсъствието му. Той е бил боен аташе в Съединени американски щати “, съобщи основният секретар.

А на въпрос какво значи тогава репликата „ Хайде, чуйте се с Митко “, отвърна: „ Определено смятам, че е казано в подтекста на това, че аз съм се занимавал с тези заповеди “.

„ Над три страници с документи са разказани в решението на КПКОНПИ. С три документа може да се откри има ли спор на интереси или не. Някой да е чул кой е скритият документ, който би обърнал решението на КПКОНПИ? Аз не мисля, че нещо не е изпратено. Всичко е изпратено “, счита Стоянов.

Според него фактът, че командирът на Военновъздушни сили звъни на президента по този случай не било „ предизвестие “, а „ известяван “. Още повече, че инспекцията на КПКОНПИ не беше загадка за никого. Тя беше инициирана след сигнал на уеб страницата „ Пик “ и за това имаше медийни изявления. „ Няма нищо срамно в тази инспекция, няма какво да се крие от тази инспекция “, постави точка Стоянов.

По другата тематика – за това нарушила ли е прокуратурата три закона, като популяризира СРС и има ли връзка тази активност на Иван Гешев с отхвърли на Радев да подпише декрет за назначението му за основен прокурор и с самодейността му за промени в Конституцията по отношение на мястото на държавното обвиняване, Стоянов съобщи многозначителното: „ Да разбираме ли, че това са средства, с които се пробва да бъде питомен президентът Радев? “

Главният секретар призна също по този начин, че е правил опити да се свърже с Гешев след оповестението на СРС-тата. За подобен опит разбрахме от самия основен прокурор, който разгласи, че получил SMS от „ Митко “, само че не можело обвинител номер едно да бъде „ привикван “ с SMS-и. После прокуратурата замрази всякаква връзка с „ Дондуков “ 2 и разгласи това публично.

По мотива Стоянов съобщи, че е пратил SMS на Гешев на 26 януари. После се опитал да се свърже с него по телефона, а по-късно и посредством кабинета. Поводът обаче бил изгонването на съветски дипломати миналата седмица, като е направил опит за връзка и с ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев, освен с Гешев.

Директното звънене, а не формалната връзка, било процедура, уточни още основният секретар. И даде образец с организирането на съвещанията на КСНС. „ Това е изцяло допустима процедура, когато се постанова. Аз се обаждам по телефона на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева – да видя дали й е комфортно като дата и час провеждането на КСНС “, уточни Стоянов и посочи, че действа по този начин с всички членове на консултативния съвет.

А на финала препрати към един случай от близкото минало с репликата:

„ Нали не очаквате да подвигна телефона и да кажа на основния прокурор „ Ало, Ваньо “. “

Става въпрос за записи с диалози сред починалия към този момент началник на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, навеждащи на мисълта, че вторият покрива частен бизнес – да не бъде проверяван. Наблюдаващ прокурор тогава бе Пламен Георгиев, издигнал се след това до ръководител на КПКОНПИ, а през днешния ден консул във Валенсия. Скандалът по това време бе огромен, само че затихна без последици за никого.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР