Аз съм Кристофър Кларк, професор по история в Кейбридж. Роден

...
Аз съм Кристофър Кларк, професор по история в Кейбридж. Роден
Коментари Харесай

Историята на Европа. Препоръчвам този филм

" Аз съм Кристофър Кларк, професор по история в Кейбридж.

Роден съм в Австралия. За европейците това е другият завършек на света.

И все пак съм обаян от историята на Европа.

Защото...

Защото Европа - това е най-великото достижение на човешката цивилизация до момента. "

Така стартира всеки един от шестте епизода на " Историята на Европа " - документален сериал, който върви по Viasat History.

Рядко виждам филми, още по-рядко може филм да ме впечатли. Този е един от дребното и си разрешавам да го препоръчам.

Защо ли?

Може би тъй като човек в действителност би трябвало да огледа от другия завършек на света, с цел да види целия мащаб на чудото, което предците ни са основали и в което ние живеем.

И може би тъй като чудеса не се описват елементарно. Ако някой би могъл, заслужава да е професор в Кеймбридж.



В заглавието на този филм има игра на думи, която на български няма по какъв начин да се съобщи. Филмът не се споделя History of Europe, както бихте предположили. Казва се The Story of Europe. Разликата е тънка - history е суха просвета. Story е живият роман, приказка по автентичен случай. Кристофър Кларк я е разказал превъзходно.

Изкушените от историята надали ще научат от този филм факт, който не знаят. В този филм забавни са не обстоятелствата, забавни са връзките сред тях. Историята, която учехме в учебно заведение, беше хроника на войни и преврати в разнообразни страни, които се борят между тях. Събития, които ни разделят и опълчват.

А гледано от Австралия, Константинопол и Ирландия са една общественост. С общ генезис и еднаквост (Origins and Identity се споделя първата серия). Ние сме незначителен полуостров, заобиколен от море, което свързва, а не разделя. Който стартира от Кабо да Рока в Португалия и свършва...

Да, Европа е единственият континент, който не свършва с географска граница. Свършва там, където свършват нейните вярвания и хрумвания. Понякога границите ѝ се простират чак до другия завършек на света.

Понеже рядко виждаме по-далеч от носа си, евентуално ни наподобява, че Европейският съюз е неповторим феномен от края на 20 век. Всъщност не е. Под разнообразни форми го е имало доста пъти - в Римската империя, в империята на Александър Македонски, в елинистичните страни след разпада ѝ, във втория Рим - Константинопол, в претенциите за Трети Рим, в Германската Ханза, която е първообразът на Общия пазар, при викингите, които са населявали Гренландия и Сицилия.

Този филм е като игра. Кристофър Кларк събира в пъзел части от доста истории - злокобният завоевател Кортес и Бийтълс, холандските търговци на плебеи и Петър Велики, Шекспир и гилотината. Малцина са хората, които могат да заловен такива исторически валенции, същинско предизвикателство за мозъка е да сглобяваш пъзела на най-великото достижение на човешката цивилизация.

„ Историята на Европа “ е поредност в шест елементи, която се излъчва по Viasat History в събота от 21:00 с повтаряне в неделя от 20:00. В почивния 24 септември могат да се видят 2 епизода от 16:30.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР