Аз съм го предложил за този пост, а не за

...
Аз съм го предложил за този пост, а не за
Коментари Харесай

Каракачанов лично предложил Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ

Аз съм го предложил за този пост, а не за другия по предложение на " БГ родолюбец ". По-добре шеф на ДАБЧ, тъй като регионален шеф е извънредно тежка работа и би трябвало да търсим различен човек. В тази организация една чистачка не сме назначили. Това изясни вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов за назначението на Петър Харалампиев на поста ръководител на Държавната организация за българите в чужбина.

" Предложил съм и е била неточност, може ли да гарантирате за всеки един човек ? Ако се потвърди, че са получавали пари ще си носим последствията. В доста неща може сме отговорни - едно нещо не сме си разрешавали - да вършим компромис с идеята българите в Македония. Ако някой го потвърди незабавно поемам политическа отговорност и депозирам оставка ", даде обещание Каракачанов пред bTV.

По думите му " Вътрешна македонска революционна организация не се финансира и в никакъв случай не се е финансирала от продажба на документи за българско поданство. Точно противоположното - 28 години Вътрешна македонска революционна организация подкрепя активността на всевъзможни български структури в Македония, културни стратегии в Македония, стипендии за студенти, лекувания на хора. "

" Това са неуместни нелепости, тъй като в своята история в последните 20 години Вътрешна македонска революционна организация постоянно е поддържала идеята българите от Македония, от Западните околности, Украйна и Молдова да получават българско поданство по облекчена процедура. Целта е била облекчение на поданство за етническите българи ", съобщи Каракачанов и добави, че корупционнни схеми има там, където проблемите се вземат решение мъчно, там, където хората чакат по 2-3 години за българско поданство и така нататък

" През всички тези години ние сме правили тъкмо противоположното - упорствали сме етническите българи, живеещи отвън България да получават поданство по облекчена процедура “, сподели още той.

Каракачанов съобщи, че той персонално в никакъв случай не е получавал пари по тази линия. " Това са голи оскърбителен обвинявания ", сподели още той.

Вицепремиерът изясни, че Катя Матева, която е подала сигнала за нередностите в ДАНС е наказана от административен съд.

" От 2016 година има следствие в самото министерство против Матева. През 2016 ДАНС ѝ лишава достъпа до класифицирана информация – да стопира българите от Македония да получат българско поданство, в това време да позволени преписки на български турци да получат такова и не приказвам за Възродителния развой, а тези които непринудено са се отказвали. Това провокира митинги на българите в чужбина. Тя търси реванш и се опасява, че това, което е правила един ден може да има последствия за нея, а то ще има ", сподели още Каракачанов.

Мит било, че ДАБЧ се управлява от години от Вътрешна македонска революционна организация

" Не, изрично не става въпрос за години. Две години съм бил ръководител на ДАБЧ, нямахме забележки за неспазено произвеждане. " Така депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Борис Вангелов, някогашен ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), разяснява абсурда с ареста на настоящия ръководител Петър Харалампиев.

Вангелов дефинира като мит, че ДАБЧ се управлява от години от Вътрешна македонска революционна организация. Още 2014-та година имаше акция, която ни очерни, добави той пред Нова телевизия. И изясни, че удостоверенията за български генезис се издавали напълно със вземане предвид с административното произвеждане. Схемата за издаване е по-сложна – имало съвет по поданство, който гласоподава за всяко уверение, а след това и инспекция на правосъдното министерство и ДАНС, като вицепрезидентът би трябвало да утвърди съответния документ, с цел да е годен.

Вангелов добави и, че за доказателства се вземат документи от държавен орган, от Българската православна черква и от неправителствена организация.

Същевременно Вангелов засегна и остаряла вест, от това лято – че 114 души, взели българско поданство, са търсени от Интерпол. Той съобщи, че тези хора направили закононарушения откакто взели българско поданство, не преди този момент. Такава информация ми дадоха, добави Вангелов, който разгласи всичко за клевета. По думите му, в случай че имало такива хора, нарушители, щели ДАНС да ги засекат в системата. Попречихме на Движение за права и свободи да прокара закон да вземат остарели български изселници българско поданство, сподели още Вангелов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР