“Аз предложих тази мярка, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга

...
“Аз предложих тази мярка, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга
Коментари Харесай

Идеята за задължителните маски – на Мутафчийски


“Аз предложих тази мярка ”, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на оперативния щаб тази заран, откакто в понеделник здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която носенето на защитни маски на открити и закрити публични места стана наложително, съобщи БГНЕС.

Има спорни версии за носене на маски от здрави хора. Болните наложително би трябвало да са с маски, посочи Мутафчийски.

Той не можа да отговори на въпроса дали средствата за реализирането на мярката със защитните маски за популацията ще бъдат обезпечени от държавния и общинските бюджети, както е записано в Закона за здравето.

Ние не измисляме никакви неща, които не са в резултат на положителни открити практики. Основните източници, които употребяваме за налагане на ограничения са Китай, Южна Корея, Израел. От нощес е наложително носенето на маски в Израел и Австрия. И в двете страни има изострен дефицит на маски. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено състояние, изгубиха поръчките си, работят интензивно по изработването на маски, трансформираха се, уточни ген. Мутафчийски.

Запитан по какъв начин се чака жителите да набират защитнето средство, в случай, че всеобщо липсват в аптечната мрежа, Мутафчийски сподели: Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лева коства. Има маски, налични са. Гратисният интервал за покупка на маски е до 00:00 часа в събота.

Той заяви, че ще бъде детайлизирано от РЗИ къде тъкмо ще са наложителни маски. Основната философия е да се носят маски на публичните места.

Основната философия е да се носи маска на публичните места – магазини, аптеки, метро, публичен превоз, лечебни заведения, банки, посещаване в административна приемна на държавни служби, приемни на КАТ.

За слагането на рестриктивни ограничения на българските жители, и ние имаме фамилии и поносим същите ограничения, това не е развлечение. Това са неща, които са в резултат на това, че следим трендовете, сподели още ръководителят на оперативния щаб.

По мотив срещата в понеделник със Светия синод и решението службите за Великден да бъдат изнесени пред храмовете, Мутафчийски сподели, че на Синода не могат да се наложат ограничавания, само че те са споделили, че ще съблюдават ограниченията.

В света има съществени проблеми, които с паника следим. Дребнотемието не съществува. Тази зараза ни изправя пред доста огромни провокации. Ясно е, че тези ограничения могат да се поясняват доста субективно от доста хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, по тази причина обясняваме на всички за какво го вършим. Вашата роля, обърна се Мутафчийски към медиите, също е огромна. Щетите ще бъдат поголовно за всеки и стопански, и здравни, само че значимото е да ограничим тези вреди. Видяхте какви трансформации претърпяха доста страни в тяхната битка с ковид. Това е вирус, за който нямаме доказателства, че се държи като другите пандемии и познати вируси. Дори и тези, които най -горещо предлагат да се заразят всички, животът бил подобен, рано или късно ще умрем, ние не можем да изповядваме такава доктрина. Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че в случай че отпуснем края, системата няма да понесе толкоз заболели, акцентира Мутафчийски.

Получихме хидроксихлорохин. Всички заболели в България са лекувани с това лекарство, от през вчерашния ден имаме доставка. Всички на болнично лекуване получават това лекарство. То не може да се популяризира в аптечната мрежа, може единствено по разпоредба 10 да се употребява – т.е. единствено в лечебни заведения се популяризира, останалата терапия е антибиотична – с Азитромицин. Тази формула е въведена в Съединени американски щати и най-вероятно ще бъде въведена и в европейските страни.

33 000 опаковки хинин има във ВМА – това е подаяние. Правителството към този момент забрани износа му и може да се създаде. Предстои да се създава хлорохин и в България, добави Мутафчийски.

На въпрос дали шалът ще се приема за сурогат на маска, Мутафчийски отговори, че е допустимо да се приема. „ Но има маски към този момент “, добави той. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР