Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата по

Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата по ...

Караниколов за "Фолксваген": От политически хвалби ми става лошо.


Аз поименно ще посоча кои хора са свършили работата по привличането на "Фолксваген" в България, който и от големите да си слага медали. Аз си знам хората, които работеха, само да ни изберат. Хората от министерствата, от общините. Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение, че хора работеха денонощно, нямаше празници, ми става лошо. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за 24 часа.

Преди дни се разрази спор между бившия президент Росен Плевнелиев и настоящият Държавен глава Румен Радев по темата. Плевнелиев коментира, че той на практика той е направил най-много за инвестицията, че Радев няма нищо общо и че повече пречи, отколкото помага на сделката. Още по тематаГотови ли сме да произвеждаме коли у нас? Властта казва да!14 май 2019 17:00140Плевнелиев срещу Радев: Рунд пореден заради ключова инвестиция13 май 2019 11:10392Плевнелиев: Не Радев, а аз доведох германски инвестиции у нас12 май 2019 17:10569

"Няма как един стратегически инвеститор да се занимава с политика. Това, което успях да разбера от решението, е, че те ще започнат преговори със страните-кандидати. Вече официално се знае, че групата "Фолксваген" ще търси възможности за изграждане на нови заводи за различни видове автомобили. Предвид опита, които имаме, работниците, които са подготвени - България може да сглобява цели автомобили.", категоричен е Караниколов.

Той увери, че сме готови и че правителството е на разположение, но не може да каже кога се очаква да бъде взето решението.

На въпрос дали е изненадан от отлагането на решението на автомобилния концерн, Караниколов отговори, че това е нормална процедура.

"Нашата работа е да докажем, че България е първо конкурентна среда и второ, че има опит. Но не го обвързвам по никакъв начин с изборите. Това е международна компания, глобална, по никакъв начин не ги интересува. Важното е, че България вече е готова и се надяваме, че ще бъде избрана като дестинация за водене на преговори", заяви министърът.

Караниколов разказва, че през последната година интересът на инвеститорите към страната ни се увеличава и че все повече компании, и то международни, правят запитвания. Растежът на икономиката ни за тази година се очаква да бъде 3,3% - има ръст на износа към ЕС и към трети страни.

Напоследък се наблюдавал засилен интерес на големи компании от Италия за инвестиции към България.

"Те са от индистрията за опаковки, в текстила, във високотехнологичния сектор", разказа той и добави, че терени се разглеждат в София, Пловдив и Бургас.

Караниколов каза, че услията на правителството са насочени към изграждане на инфраструктура в Северозападна България, защото това било важно за бъдещи инвестиции на международни компании.

Попитан какво става с очакваните китайски инвестиции в страната, Караниколов каза, че работи активно по въпроса.

"Ние имаме около 30 стоки, които искаме да внасяме там, разрешени са ни 4-5, в процедура са още 2, но трябва да сме по-активни." - изтъкна той.
По публикацията работи: Йордан Бързаков

Източник: dnes.bg