Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой

...
Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой
Коментари Харесай

Доц. Минчо Христов: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

" Аз поддържам основаването на Държавна петролна компания, само че дали някой не желае да сътвори тази верига от държавни бензиностанции, с цел да я приватизира след това? Като виждам по какъв начин работи нашето държавно управление, не бих изключил да има и такива мисли ", сподели за Фрог нюз някогашният народен представител доцент Минчо Христов.

За мен е най-важно сега не да баламосват хората с тези измислени инспекции на Комисията за защита на конкуренцията. През последните години бяха извършени пет-шест инспекции за съществуване на картел на горивата, само че всички бяха негативни. И не съумяха да потвърдят очевадното, че картел има и надценката към сегашния миг е най-малко 60 стотинки А даже и да го докажеха, глобата е смешна. Бензиностанциите я избиват с половин час работа.Така че наложително би трябвало да се вкара наказателна отговорност за картел, както е в естествените европейски страни. И се удивлявам, за какво опозицията мълчи по тези въпроси. Защо не се предлага наказателна отговорност, която би решила казуса с грабежа в горивата, в телефонните централи, аптеките, огромните търговски вериги, където има картелни съглашения? За страдание българската стопанска система е картелирана в главните си сегменти, които удрят челно потребителя, изясни специалистът.

За мен е значимо там, където има картели и монополи, да има държавни компании. Лихвените проценти по депозитите в банките през днешния ден са негативни. А лихвите, които банките желаят от хората, доближават до 10%. Това е чиста облага за банките и го няма на никое място в Европейски Съюз.

По същия метод стои и въпросът с горивата. Горките водачи би трябвало да знаят, че са ограбвани по един безочлив и безсъвестен метод към този момент няколко десетилетия. Когато петролът беше 150 $ на барел, цената на всеобщото гориво беше 2,70. Когато петролът стигна 25 $ за барел, цената на всеобщото гориво е 1,80 по бензиностанциите. Това се назовава обир, който е покровителстван от Народното събрание и държавното управление. България е единствената страна в Европейски Съюз, където няма наказателна отговорност за картел.И това не е инцидентно. Вместо да се подхващат тези ограничения, държавното управление отхвърля да направи една държавна банка с подразделения в страната и да дава 2-3 % рента. Това ще накара непознатите банки да смъкнат лихвените проценти и да не крадат по този възмутителен метод, показва доцентът.

По този метод стои казусът и с аптеките. Какво пречи на страната да се направи една верига държавни аптеки, които да продават на цени, каквито са в Македония, Гърция, Румъния, където българите вървят да си купуват медикаменти. Това ще накара частниците да смъкнат цените, в случай че не желаят да банкрутират. Ами за борсите. Не може сега черешите да се изкупуват за 30-40 стотинки от производителите и се продават по 5 лева на пазарите. Това се назовава далавера и обир. Може да се сътвори и държавна верига магазини, в които да не се продава със 100 % надценка на някои артикули, а с една естествена надценка. Държавата би трябвало уверено да се намеси със законодателни ограничения - в това число наказателна отговорност, безапелационен е той.

*Източник: https://frognews.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР