Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой

...
Аз подкрепям създаването на Държавна петролна компания, но дали някой
Коментари Харесай

Доц Минчо Христов за Фрог: Дали държавните бензиностанции не се създават, за да ги приватизира някой?

Аз поддържам основаването на Държавна петролна компания, само че дали някой не желае да сътвори тази верига от държавни бензиностанции, с цел да я приватизира след това? Като виждам по какъв начин работи нашето държавно управление, не бих изключил да има и такива мисли. Това споделя за Фрог нюз някогашният народен представител доцент Минчо Христов.
За мен е най-важно сега не да баламосват хората с тези измислени инспекции на Комисията за защита на конкуренцията. През последните години бяха извършени пет-шест инспекции за съществуване на картел на горивата, само че всички бяха негативни. И не съумяха да потвърдят очевадното, че картел има и надценката към сегашния миг е най-малко 60 стотинки А даже и да го докажеха, глобата е смешна. Бензиностанциите я избиват с половин час работа.Така че наложително би трябвало да се вкара наказателна отговорност за картел, както е в естествените европейски страни. И се удивлявам, за какво опозицията мълчи по тези въпроси. Защо не се предлага наказателна отговорност, която би решила казуса с грабежа в горивата, в телефонните централи, аптеките, огромните търговски вериги, където има картелни съглашения? За страдание българската стопанска система е картелирана в главните си сегменти, които удрят челно потребителя, изясни специалистът.

За мен е значимо там където има картели и монополи да има държавни компании. Лихвените проценти по депозитите в банките през днешния ден са негативни. А лихвите, които банките желаят от хората, доближават до 10%. Това е чиста облага за банките и го няма на никое място в Европейски Съюз. По същия метод стои и въпросът с горивата. Горките водачи би трябвало да знаят, че са ограбвани по един безочлив и безсъвестен метод към този момент няколко десетилетия. Когато петролът беше 150 $ на барел, цената на всеобщото гориво беше 2,70. Когато петролът стигна 25 $ за барел, цената на всеобщото гориво е 1,80 по бензиностанциите. Това се назовава обир, който е покровителстван от Народното събрание и държавното управление. България е единствената страна в Европейски Съюз, където няма наказателна отговорност за картел.И това не е инцидентно. Вместо да се подхващат тези ограничения, държавното управление отхвърля да направи една държавна банка с подразделения в страната и да дава 2-3 % рента. Това ще накара непознатите банки да смъкнат лихвените проценти и да не крадат по този възмутителен метод, показва доцентът.

По този метод стои казусът и с аптеките. Какво пречи на страната да се направи една верига държавни аптеки, които да продават на цени, каквито са в Македония, Гърция, Румъния, където българите вървят да си купуват медикаменти. Това ще накара частниците да смъкнат цените, в случай че не желаят да банкрутират. Ами за борсите. Не може сега черешите да се изкупуват за 30-40 стотинки от производителите и се продават по 5 лева на пазарите. Това се назовава далавера и обир. Може да се сътвори и държавна верига магазини, в които да не се продава със 100 % надценка на някои артикули, а с една естествена надценка. Държавата би трябвало уверено да се намеси със законодателни ограничения - в това число наказателна отговорност, безапелационен е той.

Доцент Христов разяснява и последните вести към Васил Божков. Такива като Божков употребяват мафиотизирането на българската страна да печелят безумни пари на гърба на българския народ. За мен една цялостна проверка на олигарсите на прехода е наложителна. Но би трябвало да се стартира от българските политици, които са подбуда за основаването на българските олигарси. Те са в една незаконна симбиоза към този момент десетилетия наред. Смешно е да се изкарва Божков бунтовник. Иначе е добре, че вади кирливите ризи на властта. И народът схваща, по какъв начин е ограбван зад тила му.

Българското общество е обезверено от лъжите на политическите партии. Има една китайска сентенция, която споделя, " бойте се от гнева на търпеливите ". В момента, съгласно мен, няма опция, само че може да не е по този начин след няколко месеца. Няколко партийни централи, в това число и на държавно равнище, работят за компрометиране на митингите. Друг проблем е, че на митингите се развяват партийни флагове. Политическите партии би трябвало да превъзмогнат своя партиен нарцисизъм и на митингите да станат в действителност цивилен, без да се извличат политически дивиденти. Тогава нещата ще тръгнат. Според мен този миг е непосредствен, уверен е Минчо Христов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР